East Magazine (Maasland Uitgeverij)

Editie: Winter 2015

In dit nieuwe nummer van East Magazine: Top 10 autoroutes Nieuw-Zeeland, eilandengroep Raja Ampat (Papua), Vietnam en Australië en nog veel meer …

Zie voor meer informatie: Zie voor meer informatie: www.eastmagazine.nl en Maaslanduitgeverij.com

East Magazine

Raja Ampat-eilanden

In East Magazine ook meer over de eilandengroep Raja Ampat. De Raja Ampat of Viervorsteneilanden zijn een eilandengroep die onderdeel vormt van de Indonesische provincie West-Papoea. De eilandengroep bestaat uit een viertal grotere eilanden Waigeo, Batanta, Salawati en Misool en een aantal kleinere, waaronder Kofiau en Gag.

De eilanden zijn dunbevolkt. Het heuvelachtige binnenland van de eilanden bereikt een hoogte van 1200 meter en is dicht begroeid met tropisch regenwoud. Delen van Waigeo en Batanta en het noorden van Salawati zijn beschermde natuurreservaten. De eilanden zijn omringd door koraalriffen. De Raja Ampat eilanden zijn bereikbaar vanuit de haven van Sorong. Bezoekers aan de eilanden moeten zelf een motorboot huren; er zijn geen geregelde verbindingen met de eilanden. Een tocht van Sorong naar Batanta per motorboot duurt drie tot vier uur, een tocht naar Waigeo vijf tot zes uur.

East Magazine

Papoea

Het woord “Papoea” heeft zijn oorsprong in de Raja Ampat eilanden. De bevolking hield regelmatig naar Biaks voorbeeld raak-tochten (rooftochten) op andere eilanden en daarbij werden ook vissersdorpjes op de kusten van de Molukken overvallen. De bewoners van de Raja Ampat eilanden stonden op de Molukken niet goed bekend, en werden aangeduid onder de naam papwas. Oorspronkelijk werd deze naam alleen gebruikt voor de bewoners van de Raja Ampat eilanden, maar later is de naam verbasterd tot Papoea, en in gebruik geraakt als aanduiding voor alle inwoners van Nieuw-Guinea.

Nieuw-Zeeland

Abel Tasman, die als een van de eerste Europeanen Nieuw-Zeeland aanschouwde, noemde het ‘Stateland’, in de veronderstelling dat het verbonden was met het Stateneiland van Zuid-Amerika. Nadat Hendrik Brouwer in 1643 bewees dat dit niet het geval was, werd de naam door Nederlandse cartografen veranderd in ‘Nova Zeelandia’, naar de Nederlandse provincie Zeeland. De Britse luitenant James Cook vertaalde dit op zijn beurt naar New Zealand.

East Magazine nr 4

Mooie routes

Toeren met de auto over met name het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland is voor velen een van de hoogtepunten van de reis. Het afwisselende landschap is adembenemend en voor fervente rijders een uitdaging. In de bergen gaan de wegen soms steil omhoog! Op het zuidereiland zijn er veel hoogtepunten die je gezien moet hebben en velen daarvan bevinden zich aan de mooie westkust. Het noordelijke deel van deze kust kenmerkt zich door ruige stranden en rotsen, omzoomd door gifgroene bergen.

• Cartograaf: Cartographics.nl
• bronnen: Wikipedia Raja Ampat, Wikipedia Nieuw-Zeeland, Naturescanner.nl