Rijksweg A4 traject Delft-Schiedam open voor verkeer

De Rijksweg A4 tussen Delft en Schiedam is vanaf vrijdagavond 18 december open voor het verkeer. De snelweg voert door Midden-Delfland in een verdiepte ligging met twee rijstroken richting Rotterdam en drie rijstroken richting Den Haag. In Schiedam loopt een 2 kilometer lange tunnel (de Keteltunnel). Vanaf het knooppunt Kethelplein wordt de A4 onderdeel van de Ring Rotterdam, aan de westzijde van Rotterdam.

Rijksweg A4

De werkzaamheden zijn in 2012 gestart. Na ruim drie jaar is het zeven kilometer lange traject klaar voor het verkeer en vormt het naast de A13 een nieuwe snelle verbinding naar Rotterdam.

Rijksweg A4

De rijksweg A4 loopt van knooppunt De Nieuwe Meer bij Amsterdam tot Schiedam. Bij Schiedam en Vlaardingen gaat de A4 via de Beneluxtunnel tot knooppunt Benelux bij Pernis en van Klaaswaal tot de Belgische grens bij Zandvliet.

Ketheltunnel

De Ketheltunnel is gelegen op de grens van de gemeenten Schiedam en Vlaardingen en sluit aan de noordzijde aan op de verdiepte ligging van de A4 tussen Delft en Schiedam, alhoewel de tunnel zelf niet verdiept ligt, en op maaiveld is gebouwd. De tunnel is verhuld met taluds die over de tunnelconstructie zijn aangelegd waarop het Park A4 is aangelegd. De tunnel heeft een lengte van 1,7 kilometer lengte richting noorden en 2,0 kilometer richting zuiden.

Kethelplein

Het knooppunt is vernoemd naar het voormalig dorp Kethel, dat thans onderdeel is van Schiedam. Het knooppunt is uitgevoerd als een klaverturbine, met drie turbinebogen en één klaverlus. Alleen de verbinding vanaf Hoek van Holland richting Den Haag is een klaverlus, de overige linksafslaande verbindingen zijn een turbineboog. Daarnaast is er een korte parallelstructuur langs de A20 voor de aansluiting Schiedam-Noord. De rijksweg A4 gaat ter plaatse over de A20 heen.

 

• bronnen: wegenwiki.nl, rijkswaterstaat.nl
• Cartografie: Cartographics