Griekenland Magazine (Maasland Uitgeverij)

Editie: Zomer 2016

In dit nieuwe nummer van Griekenland Magazine: Super zomerse bestemmingen …
Evia, graanschuur van Griekenland, De Sporaden en het noordelijk gelegen gebied Thracië in de zomer editie.

Zie voor meer informatie: www.griekenland-magazine.nl en Maaslanduitgeverij.com

Griekenland Magazine

Thracië

Thracië is een gebied in Zuidoost-Europa gelegen in het noordoosten van Griekenland, het zuiden van Bulgarije en Europees Turkije en wordt begrensd door de Zwarte Zee, Egeïsche Zee en de Zee van Marmara.

Thracië is een streek met speciale kenmerken en een eeuwenoude geschiedenis, en het is nog niet door de grote toeristenstroom ontdekt. Vondsten uit het neolithische tijdperk, oudheden uit de hellenistische periode, Romeinse en Byzantijnse monumenten liggen overal door Thraki verspreid. In het noorden wordt het gebied begrensd door de bergketens van Rhodopi die uitlopen op vruchtbare laagvlaktes.

 

Thracië is onderverdeeld in drie departementen: Xanthi, Rhodopi en Evros met het eiland Samothraki. Mooie natuurgebieden, met rustige bergdorpjes maar zeker wel Grieks. We hebben de departementen uitgebreid beschreven met tips en bezienswaardigheden.

De Nestos is een rivier op het Balkanschiereiland, in Bulgarije en Griekenland. De lengte is circa 230 km. Het stroomgebied meet 5749 km² (3437 km² in Bulgarije en 2312 km² in Griekenland).

De Nestos ontspringt in het westen van Bulgarije in het Rilagebergte en scheidt vervolgens het Piringebergte (westelijk) van het Rodopegebergte (oostelijk). De Mesta mondt ten oosten van Kaválaals Nestos uit in de Egeïsche Zee, waar ze een delta vormt.

Griekenland Magazine

geschiedenis

Vanaf de 8e eeuw v.Chr. werd de Thracische kust gekoloniseerd door de Grieken, waar nu poleis opdoken zoals Abdera (ca. 650 v.Chr.), Maroneia (7e eeuw v.Chr.), Aenus (7e eeuw v.Chr.), Perinthus (ca. 599 v.Chr.), Byzantium (667 v.Chr.), Apollonia () en Mesambria (12e eeuw v.Chr. door een Thracische vorst). Toch slaagden de Thraciërs erin zich af te schermen van de Griekse invloed en rond 550 v.Chr. zelfs de Griekse kolonie Abdera te vernietigen. Anderzijds was er een Thracische invloed op de vroege Griekse samenleving, zoals onder meer blijkt uit de overname van de Thracische oorlogsgod Ares en de verering van de uit Thracië afkomstige Orpheus. We hebben vooral informatie over Thracië door hun contacten met andere volkeren en archeologisch vondsten zoals de vele gouden en zilveren vondsten in Thracische tumuli die wijzen op een handel met de rest van de antieke wereld. De eerste Griekse kolonies in het Thracische kustgebied, waaronder Byzantium en Apollonia, dateren van circa 6e eeuw v.Chr.

• Cartografie: Cartographics.nl
• bron: Griekenland.netWikipedia.nl