Fiets Actief (New Skool Media)

Editie Fiets Actief: nummer 6 – 2016

In dit nieuwe nummer van Fiets Actief:
Fietsroute Zuid-Beveland (uitknipkaart), fietsvakantie op Rügen, Drie Nationale Parken in een weekend en meer …

In de bijgeleverde minigids wordt Den Haag en omgeving besproken. Hierin vindt u de uitknipkaart van het rondje door stad en duin.

Zie voor meer informatie: Fietsactief.nl of newskoolmedia.nl

Fiets Actief

Rügen

Rügen is het grootste eiland van Duitsland. In de Oostzee is het onderdeel van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Het eiland Rügen is gemakkelijk via een grote brug per auto of trein (Utrecht – Rügen circa 700 km) bereikbaar.

De “toegangspoort” tot het eiland Rügen is de Hanzestad Stralsund. Het eiland, dat door de Rügendamm en de Strelasundbrug over de 2 km brede Strelasund met het vasteland is verbonden, heeft een maximale lengte van 52 km (van zuid naar noord) en een maximale breedte van 41 km in het zuiden.

Rügen Fiets ActiefRügen is een belangrijke toeristenbestemming en het is in dat opzicht zijn tegenhanger Sylt in de Noordzee inmiddels voorbijgestreefd. Putbus was er in 1816 de eerste badplaats. Het eiland is voor een groot deel natuurgebied (drie natuurparken) en heeft behalve stranden ook hoge krijtrotsen, bijvoorbeeld de Königsstuhl op het schiereiland Jasmund, met Nationaal Park Jasmund. Ook het tot het Kreis Rügen behorende eiland Hiddensee is landschappelijk van grote waarde.

Het noordelijkste punt van Rügen is de Kaap Arkona op Wittow, tevens het noordelijkste punt van de vroegere DDR.

Rügen heeft evenals Sylt en het andere grote Oostzee-eiland Usedom een vaste oeververbinding: het eiland kan sinds 1936 via een brug over de Strelasund vanuit Stralsund worden bereikt. Ook zijn er veerdiensten op verschillende Duitse en Scandinavische havens. De lange-afstandsverbindingen over de Oostzee worden vanuit Sassnitz en Neu-Mukran onderhouden.

Ook voor fietsliefhebbers biedt het eiland Rügen vanwege haar oppervlakte en veelzijdigheid goede mogelijkheden voor afwisselende fietstochten. Vooral de regio Mönchgut-Granitz met haar badplaatsen en het schiereiland Wittow in het noorden met kaap Arkona zijn dankzij hun uitgebreide fietspadennetwerk zeer geschikt voor fietsers. Geniet onderweg van een tussenstop in de vele musea, bezienswaardigheden, restaurants en cafés. Voor langere tochten zijn e-bikes beschikbaar.

• Cartografie: Cartographics.nl
• bron: Rugen.nlWikipedia.nl, verkeersbureau.info