Fiets Actief (New Skool Media)

Editie Fiets Actief: nummer 2 – 2017

In dit nieuwe nummer van Fiets Actief:

Fietsroute op Texel (uitknipkaart), Ierland, Het Leudal in Limburg, Van Zürich naar Venetië en meer … In de bijgeleverde mini streekgids wordt Midden-Limburg besproken. Hierin vindt u de uitknipkaart van het rondje langs de Maas met startpunt Roggel. Deze kaart is nu ook groot weergegeven in het magazine zelf.

 Fiets Actief

Zie voor meer informatie: Fietsactief.nl of newskoolmedia.nl

Ierland

Een land dat ongeveer 80 procent van het gelijknamige eiland beslaat. De andere twintig procent van dit eiland bevat de staat Noord-Ierland, die tot het Verenigd Koninkrijk behoort.

Om het land van het eiland te onderscheiden wordt het vaak aangeduid als de Republiek Ierland. Deze aanduiding heeft sinds 1949 de status van officiële beschrijving van het land.

De Ierse westkust bestaat grotendeels uit klipkusten, heuvels en laaggebergte. Het binnenland is relatief vlak en wordt doorsneden door rivieren, zoals de Shannon, met 386 km de langste rivier van het land, en meren.

Fiets Actief, Ierland

Naast het gelijknamige eiland omvat de staat Ierland ook enkele andere eilanden en eilandgroepen. Het grootste is Achill Island.Vijf Ierse plaatsen hebben de status van stad, dit zijn ook de grootste plaatsen van Ierland. De hoofdstad Dublin  is ook veruit de grootste stad van het land.

The Burren

The Burren is een van de zes nationale parken van Ierland en de vorming van dit landschap begon ongeveer 300 miljoen jaar geleden, toen het huidige Ierland ondiepe zee in een tropisch klimaat was. Één miljoen jaren durend proces zorgde ervoor dat er een kalksteenpakket werd gevormd die na verloop van tijd boven zeeniveau te liggen en vormde een plateau: The Burren.

Opvallend genoeg is het rotsige landschap zeer vruchtbaar en komen er veel planten uit verschillende biotopen voor. Ook leven er veel verschillende dieren. Onder het gebied liggen duizenden grotten waarvan Aillwee Cave de beroemdste is. Daarnaast is the Burren rijk aan archeologische monumenten. 

• Cartografie: Cartographics.nl
• bron: Ierland Wikipedia.nl, The Burren echtierland.nl