ANWB Reizen Magazine

Editie: ANWB Reizen Magazine nummer 12 (december) – 2017

In dit laatste nummer van ANWB Reizen Magazine:

Route door Spanje van noord naar zuid, Tallinn de hoofdstad van Estland, Noordwest Sicilië, Autoroute in Saksen, Gastvrij Oman, Welkom in het noorden van Peru en nog veel meer reisverhalen en tips in dit nummer van ANWB Reizen Magazine …

Bij alle reizen die je maakt is er een begin en een eindpunt. Dit geldt helaas nu ook voor dit magazine dat tientallen jaren veel reislustige mensen heeft geïnspireerd in het maken van mooie reizen over de hele wereld. Dit nieuwe nummer van Reizen is tevens het laatste nummer dat in print uitgegeven wordt. Cartographics heeft sinds de jaren 90 van de vorige eeuw de vele artikelen ondersteund met een heldere routekaart, themakaart, plattegrond of infografiek. 

Zie voor meer informatie: anwb.nl

ANWB Reizen

Peru

Peru heeft drie landschapsvormen. De eerste is het Amazonelaagland, La selva. In het tropische regenwoud heersen hoge temperaturen (boven 23 °C) en veel neerslag. Het regenwoud is verdeeld in laaglanden onder de 700 meter en nevelwoud vanaf 700 meter. Het nevelwoud heeft een subtropisch klimaat met heftige regenbuien van november tot maart. In de zomermaanden kent het regenwoud de meeste zon. De selva beslaat ongeveer de helft van de oppervlakte van het land, maar minder dan 10% van de bevolking woont hier.

Reizen Magazine

In de laaglanden kent men twee verschillende seizoenen. Allereerst is er het droge seizoen (van april tot oktober), met temperaturen boven de 35 °C. Tijdens deze maanden zakt het waterpeil van de rivieren en zijn de wegen in redelijke staat. Het regenseizoen loopt van november tot maart. In deze periode regent het minimaal één maal per dag keihard, en de modderige wegen maken het over land reizen in deze gebieden moeilijk. 

De tweede landschapsvorm is La costa, het kustgebied. La costa bestaat vooral uit steen en zandwoestijn (de Atacama) en ligt ingeklemd tussen de Stille Oceaan en de uitlopers van de Andes. Het is er fris (gem. 14 °C), behalve in het noorden. De warmste maanden zijn december, januari en februari. Het regent er bijna nooit. Van mei tot half september hangt er een hardnekkige mist (garúa) waardoor men niet kan zwemmen. Want de Humboldtstroom (of Perustroom), een koude zeestroom in de Stille Oceaan, koelt het water sterk af. De kustlijn is 2000 km lang, van Chili tot Ecuador.

De rivier de Amazone ontspringt in de Peruaanse Andes en mondt uit in Noord-Brazilië. De rivier is ongeveer 6000 km lang, waarvan 713 km in Peru. Het stroomgebied strekt zich uit over een oppervlakte van 6 miljoen vierkante kilometer.

Noord-Peru

De meeste reizigers slaan Noord-Peru over. Dan mis je Chachapoyas, Kuelap (een soort Macchu Picchu), het mooiste museum van Peru en het fijne strandstadje Huanchacho waar de net gevangen vis elke avond op de barbecue ligt.

Toch snap ik het wel, want Peru is een enorm land en met 3 weken vakantie is het onmogelijk om alles te zien. Bijna niemand die op vakantie naar Peru gaat, wil de bekendste bezienswaardigheid van het land, Macchu Picchu, missen en ook de oude Inca-hoofdstad Cusco is meer dan de moeite waar. Daarom doen de meeste toeristen toch het standaard rondje Peru zoals het ook voor een groepsreis Peru wordt aangeboden. Lima-Ica-Nasca-Arequipa-Puno-Cusco-Lima.

Machu Picchu

Aangenomen wordt dat de bouw van de stad Machu Picchu werd begonnen rond 1440, onder leiding van Pachacuti. Tot aan de Spaanse verovering van het gebied in 1532 was de stad bewoond.

Reizen Magazine

Over de functie van de stad zijn wetenschappers het niet eens. Doordat de stad zo ontoegankelijk is, wordt aangenomen dat de stad geen doorsneefunctie had. Vaak wordt aangenomen dat Machu Picchu een buitenverblijf was voor koningen en andere hooggeplaatsten. De stad heeft veel verblijven voor edelen, en een paar woningen voor hun dienaren. Er konden rond de 750 personen in de stad verblijven. Gedurende de regentijd, als er geen koningen aanwezig waren, zouden er veel minder mensen in Machu Picchu geweest zijn. Toen de Spanjaarden het rijk van de Inca versloegen, stopte de regelmatige trek van en naar Machu Picchu door edelen en raakte de stad verlaten.

Machu Picchu werd in 1911 herontdekt door de Amerikaanse archeoloog en professor Hiram Bingham. Vanuit de Universiteit van Yale deed hij meerdere opgravingscampagnes. Uit deze tijd stamt ook de naam van de stad, omdat de oude Incanaam verloren is gegaan. Peruaanse boeren noemden de stad Machu Picchu. Machu betekent oud of antiek en picchu betekent berg of piek, dus Machu Picchu staat voor  ‘Oude Berg’.

Trujillo

 is de derde grootste stad van heel Peru met 818.230 in het jaar 2008. Geografisch ligt het in het noordwesten van het land, niet ver van Ecuador. Het is de belangrijkste havenstad van heel Peru. De bevolking stijgt hier heel erg snel, binnen de kortste tijd zal het inwonertal de 900.000 bereiken. In het jaar 2005 had het slechts nog 600.000 inwoners. Nu is een derde van dat aantal aangekomen. Trujillo is een financieel, industrieel, politiek en cultureel centrum. De stad is al heel oud en gesticht door Francisco Pizarro, de wereldberoemde Spaanse ontdekkingsreiziger die Peru ontdekte. Hier is heel erg veel visserij, daarom is vis een lekkere specialiteit. Een groot deel van de inwoners is oorspronkelijk indiaan, maar leeft in een moderne wereld. Hoewel Trujillo zo groot is, heeft het geen partnersteden.

• Cartografie: Cartographics.nl
• bron: Wikipedia Peru, Wikipedia Machu Picchu