Editie Fiets Actief (New Skool Media): nummer 4 – 2018

In dit nieuwe nummer van Fiets Actief:

Fietsroute Almen in de Achterhoek (uitknipkaart), Het fietsrondje van…, Fietsenroute Waterloo (Wallonië), Marrakech, Knooppuntenroute Het Reestdal en meer … In de bijgeleverde mini streekgids een route in Limburg Maas en Maasduinen met startpunt in Sevenum.

Fiets Actief

Zie voor meer informatie: Fietsactief.nl of Newskoolmedia.nl

Wallonië

Wallonië is het zuidelijke, in hoofdzaak Franstalige deel van België, terwijl in Vlaanderen, het noordelijke deel van België, Nederlands wordt gesproken. Deze twee gebieden zijn op zich echter geen deelstaten van België, dat is ingedeeld in gewesten en gemeenschappen met elk een eigen regering en parlement. Bestuurlijk komt het overeen met het grondgebied van het Waals Gewest, met inbegrip van de gemeenten van de Duitstalige Gemeenschap.

Waterloo

Waterloo bevindt zich op een twintigtal kilometer van Brussel en vlakbij het Zoniënwoud in Wallonië. Van ver zie je de enorme leeuw tussen de Franse kanonnen die vanop zijn heuvel fier uitkijkt over Frankrijk.

Hij duidt de plek aan waar de Prins van Oranje gewond raakt tijdens de aanvallen en symboliseert het hart van het slagveld, een mythische plek boordevol herinneringen, waar in 1815 de troepen van Napoleon het opnamen tegen Wellington en Blücher.

Dit gehucht is nu het vertrekpunt om op ontdekking te gaan naar het Slagveld. Via de Heuvel met de Leeuw, de audiovisuele voorstelling, de film in het bezoekerscentrum en het Panorama kan je de tragische gebeurtenissen herbeleven.

Fiets Actief, Wallonië

Elk jaar op 18 juni vindt een grote historische reconstructie plaats van de Slag om Waterloo. Tijdens de zomer zijn er elk weekend militaire animaties in historische klederdracht.

In Fiets Actief nummer 5 staat een artikel waarin twee routes beschreven worden. De één start in Waterloo en de andere route in Limelette en voert langs Ottignies-Louvain-la-Neuve.

Ottignies-Louvain-la-Neuve

Ottignies-Louvain-la-Neuve is een stad in de Belgische provincie Waals-Brabant. De stad is ontstaan uit de samensmelting van de gemeente Ottignies, waarvan Louvain-la-Neuve een onderdeel was, met Céroux-Mousty en Limelette. De gemeente kreeg de titel stad toegekend op 1 april 1982. Het gebied van de gemeente behoort tot de Brabantse Ardennen.

• Cartografie: Cartographics.nl
• bron: Wallonië Wikipedia.nl, Waterloo: walloniebelgietoerisme.be