Nieuw nummer Puur Natuur

In het herfstnummer van Puur Natuur:

De pioniers van de Marker Wadden, De zwijnen van de Stippelberg, De redders van het Quakjeswater, Dagboek van een boswachter en nog veel meer.

Puur Natuur magazine is voor leden van Natuurmonumenten. Als lid van Natuurmonumenten geniet u van de natuur, maar het lidmaatschap heeft meer te bieden. Een schitterend blad dat vier keer per jaar verschijnt, nieuwe leden ontvangen het boek Beleef de natuur, u winkelt met korting in onze webwinkel en u maakt gebruik van aanbiedingen van onze partners.

Puur Natuur is hét natuurmagazine van Nederland.

Een blad dat inspireert om erop uit te trekken. Een blad dat je meer leert over de natuur. Want hoe meer je weet, hoe meer je ziet, hoe meer je geniet.

Zie voor meer informatie: Natuurmonumenten.nl

Natuurmonumenten-Puur Natuur

Wandelen op de Marker Wadden

In dit nummer van Puur Natuur worden deze nieuwe kunstmatig aangelegde eilanden besproken. Aan de hand van de kaart en het verhaal kunt u een mooie wandeling maken.

De Marker Wadden bestaan uit vijf eilanden waarvan het meest westelijke eiland toegang biedt aan recreanten en natuurliefhebbers. De andere eilanden worden vrij gehouden voor de natuur. In 2016 is de aanleg  gestart in het Markermeer. De eilanden liggen op ongeveer vier kilometer van de dijk die Enkhuizen en Lelystad verbindt. Het project, waarin Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat samenwerken, beoogt ecologisch herstel door verbetering van de bodem- en waterkwaliteit. In 2020 moeten alle vijf de eilanden ontwikkeld zijn.

Klik op: Wandelroute Marker Wadden

Markermeer

Het Markermeer is ontstaan in 1976 doordat het van het IJsselmeer werd gescheiden door de voltooiing van de dijk Enkhuizen-Lelystad. Het water in het meer wordt doorgaans via het IJsselmeer afgevoerd, maar wordt ook regelmatig via de vaarten van Flevoland op de Veluwerandmeren gespuid. Dit gebeurt omdat het water van het Markermeer schoner is dan het water in de Randmeren, zodat het de concentraties nitraat en fosfaat daar kan verminderen.

Vanaf de jaren negentig van de twintigste eeuw is het als gevolg van de indijking volgelopen met slib, wat zorgt voor troebelheid en voor verstikking van levensvormen, vooral op de bodem van het meer. Inpoldering van het gebied om de Markerwaard te creëren is jarenlang besproken, maar daar kwam in 2003 een einde aan.

 

Natuurmonumenten-Puur Natuur

 

• Cartografie: Cartographics.nl
• bron: Wikipedia