Editie Fiets Actief (New Skool Media): 
nummer 8 – 2018

In dit nieuwe nummer van Fiets Actief:

• Route Austerlitz (uitknipkaart)
• Het fietsrondje van…, Knooppuntenroute Deventer en omgeving
• Fietsenroute door veelzijdig Slovenië
• Fietsen in de hak van de laars (Salento/Italië)
• en meer …

In de bijgeleverde mini streekgids een route op de grens Noord-Brabant en België met startpunt Hilvarenbeek.

Meer informatie: 
Fietsactief.nl of Newskoolmedia.nl

Fiets Actief

Salento

De Salento is een streek in Zuid-Italië (regio Apulië). Het Salentijns schiereiland vormt de hak van de Italiaanse laars. De streek wordt gevormd door de gehele provincie Lecce en delen van de provincies Tarente en Brindisi. Tot de Salento behoort ook de Kaap van Otranto, het oostelijkste puntje van Italië. Een groot deel van de inwoners van de streek streeft naar een onafhankelijke regio Salento, afscheiding van de regio Apulië.

De streek is wereldwijd bekend vanwege haar goede wijnen.

Otranto

De provinciale weg die Otranto met Marina di Leuca verbindt, loopt vrijwel helemaal parallel aan de kust. De grootste plaats aan de oostkust van Salento is Otranto. Het is zelfs de meeste oostelijke stad van Italië. De imposante stadsmuur omsluit Otranto. Binnen de muren wacht je een betoverende compositie van huizen, poortjes, straatjes, trappen, balkons vol bloemen en intieme pleintjes. Op een overhellend heuveltje, met aan de voet een heel oude jachthaven, ligt het plaatsje Castro. Het wordt omringd door grotten waar mensen in de prehistorie al hun sporen achterlieten.

Fiets Actief, Salento

Lecce

Lecce is een stad met ruim 90.000 inwoners in de Italiaanse regio Apulië en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad wordt ook wel het Florence van de Barok genoemd vanwege zijn vele zandkleurige monumenten in de barokstijl uit de 16e eeuw.

Enkele belangrijke bezienswaardigheden: het mooie Palazzo Vescovile (Bisschoppelijk paleis), met de Domkerk (Duomo) ernaast, de Santa Croce-kerk, resten van een Romeins amfitheater, het 16de-eeuwse Castello. Een wandeling door de oude stadskern met zijn vele barokke façades en balkons loont echt de moeite. De stad kent erg weinig toeristen en heeft daardoor de echte Zuid-Italiaanse sfeer behouden.

Gallipoli

De stad is van Griekse oorsprong. De huidige naam is afgeleid van het Griekse Kalepolis, dat mooie stad betekent. Gallipoli ligt op een klein schiereiland dat de Ionische Zee inpriemt. De stad is voor een groot deel afhankelijk van de visserij en het toerisme.

De huidige stad heeft nog steeds een Griekse uitstraling met zijn wit gepleisterde huizen met hun platte daken.

De route in nummer 8 van Fiets Actief volgt vanaf Lecce (startpunt) een groot deel langs de Ionische kustlijn. Via plaatsen als Otranto, Porto Badisco, Léuca en Gallipoli eindigt de route in het plaatsje Galatone.