Nieuwe provincialeweg N194

De nieuwe provincialeweg N194 is klaar. De nieuwe weg is een niet-autosnelweg en provinciale weg in Nederland, gelegen in de provincie Noord-Holland. De weg vormt een oost-westroute tussen Hoorn en Heerhugowaard. De N194 is zestien kilometer lang en ontstaan vanuit nieuwbouw en delen van de N243.

Dit project is een onderdeel van de gehele nieuwe aansluiting Westfrisiaweg van Heerhugowaard naar Enkhuizen. De nieuwe verbinding vanaf de A7 Hoorn-noord naar Enkhuizen krijgt het nieuwe wegnummer N307 en wordt eind november geopend voor het autoverkeer.

De N194 start op de geregelde kruising met de N247 even ten zuidwesten van Hoorn, aan de oostkant van de autosnelweg A7. De weg voert dan onder de A7 door, en geeft aan de westzijde van de A7 aansluiting op de afrit vanuit Hoorn en de toerit richting Amsterdam. Hierna voert de N194 met 2×2-rijstroken over een afstand van 2,5 kilometer naar het westen, waar de weg vloeiend overgaat in de Braken. De N243 is bij Avenhorn op de N194 aangesloten met een geregelde aansluiting.

De weg maakt hierna een slinger naar het noorden waarna een rotonde de aansluiting met Avenhorn en het bedrijventerrein Vredemaker geeft. Daarna gaat het verder naar de rotonde Westeinde, dat als lintbebouwing doorloopt naar Berkhout. De weg doorkruist hier het open en westelijke deel van West-Friesland waarna men Spierdijk passeert. Daarna gaat de weg door het voormalige meer Wogmeer, en kruist de weg de straat Wogmeer waar lintbebouwing aan is gelegen.

Provincialeweg N194

Dubbele rijstroken tussen Avenhorn en A7 (Hoorn)

Verderop volgt de kern Obdam. Hier zijn twee aansluitingen met rotondes. De weg gaat daarna lichtelijk omhoog om de oostelijke ringvaart met aanliggende wegen van de Heerhugowaard te kruisen met een vaste brug. Als men weer op maaiveldniveau zit buigt de weg af richting noordwesten en geeft met een turborotonde aansluiting op de noordoostzijde van Heerhugowaard.

De weg buigt hierna naar het noordwesten af, en gaat onder de spoorlijn Heerhugowaard – Hoorn door, waarna de weg naar het westen loopt. Vrijwel direct hierna volgt weer een onderdoorgang, waar de N194 onder de Middenweg van de Heerhugowaardpolder door duikt. Er volgt dan een voorrangsplein met het nieuwe industrieterrein De Vork, waarna de weg wederom onder maaiveld duikt.

Dit maal voert de weg onder de spoorlijn Heerhugowaard – Den Helder door. Dit deel is voorbereid op 2 x 2-rijstroken. Hierna volgt wederom een voorrangsplein met de wat oudere industrieterreinen Zandhorst I en II, als de weg bij het eindpunt op de N242 komt.

• bronnen: Wegenwiki.nl en Noord-Holland.nl
• Cartografie: Cartographics