Nieuwe provincialeweg N307 (Noord-Holland)

De nieuwe provincialeweg N307 is klaar. De N307 is een niet-autosnelweg en provinciale weg in Nederland, gelegen in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Overijssel. De weg vormt een oost-westroute vanaf Hoorn via Enkhuizen en Lelystad naar Kampen en is 79 kilometer lang. De weg is gedeeltelijk een autoweg.

Dit project is een onderdeel van de gehele nieuwe aansluiting Westfrisiaweg van Heerhugowaard naar Enkhuizen. Het deel tussen Zwaagdijk en Lutjebroek met aansluiting op de N506 gaat op 14 november open voor het autoverkeer. De officiële opening van de totale weg is op 30 november. De nieuwe verbinding vanaf de N243 bij Heerhugowaard naar Hoorn met wegnummer N194 is reeds geopend voor het autoverkeer.

De N307 start bij de aansluiting Hoorn-Noord van de A7, waar de N307 met een niet-vloeiend trompetknooppunt op de doorgaande A7 aansluit. Omdat de aansluiting niet vloeiend is, heeft dit knooppunt geen knooppuntaanduiding gekregen. Het weggedeelte van Hoorn tot aan de N240 staat bekend als de Westfrisiaweg. Vanaf de aansluiting loopt de N307 naar het oosten als autoweg en stroomweg met 2 x 2 rijstroken en een maximumsnelheid van 100 km/h, noordelijk van Hoorn.

Enkele honderden meters naar het oosten volgt een ongelijkvloerse aansluiting met de Wogmergouw, die de westelijke wijken van Hoorn en de kern van Wognum ontsluit. De aansluiting is uitgevoerd als een halfklaverblad. De N307 gaat hierbij over de aansluiting heen. Na deze aansluiting daalt de weg naar maaiveldniveau en loopt de weg verder met 2×2 rijstroken en de weg kruist de museumspoorlijn van de Stoomtram Hoorn – Medemblik (SHM). Deze overweg is beveiligd met overwegbomen. Na enkele honderden meters volgt een tweede ongelijkvloerse kruising, waarbij de N307 over de Oostergouw heen voert. Deze aansluiting is uitgevoerd als een Haarlemmermeeraansluiting. De aansluiting ontsluit voornamelijk het bedrijventerrein Westfrisia. Na enige tijd volgt er nogmaals een Haarlemmermeeraansluiting, waar de nieuwe wijken Bangert/Oosterpolder en later de nieuwe woonwijk Zwaagdijk op zal worden ontsloten.

Provincialeweg N307

Verbinding tussen Zwaagdijk-Oost en Enkhuizen

Na deze aansluiting verlaat de N307 het bebouwde gebied rond Hoorn en na enkele kilometers volgt een Haarlemmermeeraansluiting met de Noorderboekert en Noorderboekertweg, waarmee de plaatsjes Hauwert en Westwoud bereikt kunnen worden. Uiteindelijk volgt 8 kilometer na de A7 de trompetaansluiting met de Markerwaardweg, de N240 en de N505. Hier eindigt de Westfrisiaweg. De Markerwaardweg geeft toegang tot het terrein van The Greenery en loopt tevens richting Wervershoof en Medemblik.

Na de kruising begint de Drechterlandseweg, over een afstand van 8,6 kilometer. Dit is een 80 km/h-weg. Aan het begin van de Drechterlandseweg volgt een korte slinger naar het zuiden. Na de slinger kruist de Drechterlandseweg de Tolweg, door middel van een viaduct. Na een kleine twee kilometer komt de eerste geregelde kruising op het 80 km/h-gedeelte in zicht. Dit is het kruispunt met de Sluisweg, die toegang geeft tot Hoogkarspel. Na dit kruispunt volgen nog vijf kruispunten met respectievelijk de Kerspelweg, de Kadijkweg, de Verlengde Raadhuislaan, de Esdoornlaan en de Veilingweg. Deze kruispunten geven toegang tot respectievelijk Hoogkarspel-Oost, Lutjebroek, Grootebroek, Grootebroek-Centrum en Bovenkarspel. Het kruispunt met de Verlengde Raadhuislaan is het laatste kruispunt op de N307 in Noord-Holland dat van een verkeersregelinstallatie werd voorzien, waardoor men nergens op Noord-Hollands grondgebied zonder verkeerslichten de N307 op kan komen. Het kruispunt met de Esdoornlaan geeft bovendien toegang tot Andijk; deze weg was tussen 1993 en 1995 genummerd als N505. Aan het eind van de Drechterlandseweg volgt een geregeld kruispunt met de Gerard Brandtweg, de Lindenlaan en de Randweg. De wegen geven respectievelijk toegang tot Enkhuizen-Noord, Enkhuizen-Oost en het vervolg van de N307. De N307 loopt hiervandaan verder richting zuiden als Randweg.

Naar het zuiden toe volgt een geregelde kruising met het Westeinde – de invalsweg van het Enkhuizer centrum – waarna, na passage van het viaduct van de spoorlijn Hoorn – Enkhuizen, de Randweg eindigt op de volgende kruising. Deze kruising markeert tevens het begin of einde van de N506 en de Zijlweg. De N307 vervolgt richting oosten, over de Zijlweg, en na passage van de volgende kruising met verkeerslichten met de Flevolaan loopt de Zijlweg over in de Markerwaarddijk. Vanaf dit punt wordt de N307 weer autoweg en gaat de weg verder in de provincie Flevoland.

• bronnen: Wegenwiki.nl en Noord-Holland.nl
• Cartografie: Cartographics