Duurzaam wonen vlakbij het centrum van Amsterdam

De gemeente Amsterdam en een groot aantal ontwikkelaars en aannemers zijn hard aan het werk in de Houthaven. Op pakweg twee kilometer ten westen van station Amsterdam Centraal, tussen de Spaarndammerbuurt en het IJ, verrijst een klimaatneutrale woonwijk met circa 2.700 woningen en diverse voorzieningen en bedrijfsruimtes.

De ontwikkeling van de Houthaven is in volle gang. De Brede School, het 4e Gymnasium, Blok 0, Spaarndammertunnel en Pontsteigergarage zijn inmiddels opgeleverd, zo ook de eerste woningen op de eilanden en in het Pontsteigergebouw.

De Houthaven wordt een duurzame en klimaatneutrale wijk. De benodigde energie voor de openbare ruimte, zoals openbare verlichting, rioolwaterpompen en parkeermeters, wordt zoveel mogelijk in de Houthaven zelf opgewerkt. Zonnepanelen fungeren als duurzame energiebron. De straatverlichting krijgt ledlampen. Er komen oplaadpunten voor elektrische vervoermiddelen. En voor het verwarmen van de bebouwing wordt de Houthaven aangesloten op het Amsterdamse stadswarmtenet.

Amsterdam Houthaven

2

De in het tweede decennium van de 21e eeuw opgespoten eilanden heten: Wiborgeiland, Stettineiland, Revaleiland, Narva-eiland, Memeleiland, Libau-eiland en Karlskrona-eiland en zijn dus ook vernoemd naar steden rond de Oostzee. De zeven nieuwe eilanden worden verbonden door vijftien bruggen. Ook de bruggen worden vernoemd naar steden rond de Oostzee, zoals de Koningsbergenbrug.

De voormalige pontsteiger aan de Tasmanstraat is het eerste project voor permanente nieuwbouw in de Houthavens. Daar verrees een 82 meter hoog gebouw, het zogenaamde Pontsteigergebouw, met daarin voornamelijk woningen in het duurdere segment. De bouw duurde van juni 2015 tot zomer 2018. Het gebouw werd ontworpen door Arons en Gelauff Architecten.

Langs de Spaarndammerdijk, een drukke weg (s102) tussen het centrum en de A10, is de Spaarndammertunnel gebouwd voor het autoverkeer. Daar bovenop komt een groengebied met een ventweg voor het buurtverkeer en de stadsbus.

Tussen 2018 en 2023 vindt de oplevering plaats van de overige woningen, bedrijfsruimtes, voorzieningen en openbare ruimte. Naar verwachting is de vernieuwde Houthaven klaar in 2023.

• bronnen: Wikipedia.nl en Amsterdam.nl
• Cartografie: Cartographics