Editie Fiets Actief (New Skool Media):
nummer 9 – 2018

In dit nieuwe nummer van Fiets Actief:

• Route Den Haag-Thema Indië (uitknipkaart)
• Knooppuntenroute Steenwijk en omgeving
• Fietsenroute door Veneto (Noord-Italië)
• Fietsen in Catalonië (Noord-Spanje)
• Het fietsrondje van…,
• en meer …

In de bijgeleverde mini streekgids een route tussen Eindhoven en Valkenswaard (Noord-Brabant) met startpunt Station Eindhoven.

Meer informatie:
Fietsactief.nl of Newskoolmedia.nl

Fiets Actief

Catalonië

Catalonië is één van de negentien autonome regio’s van Spanje met als economisch- en financieel centrum de hoofdstad Barcelona.

De regio ligt in het noordoosten van Spanje aan de kust van de Middellandse Zee en heeft een kustlijn van 580 kilometer die bestaat uit de Costa Brava, Costa del Maresme, Costa del Garraf en de Costa Daurada. De regio grenst in het zuiden aan de Comunidad Valenciana, in het westen aan Aragón en in het noorden aan Frankrijk en Andorra. Het gebied heeft twee officiële talen: Catalaans en Spaans.

Girona, in het noorden van Catalonië, is een verborgen juweeltje. Het stadscentrum bevat onder andere een prachtige Joodse wijk, oude Arabische baden, een imposante kathedraal en goed bewaarde stadsmuren. Girona is hierdoor een goed voorbeeld van de hoe verschillende culturen in vrede kunnen samen leven. Daarnaast zijn de huizen aan de rivier Onyar een prachtig fotomoment. Voor de kunstliefhebbers is een bezoekje aan het nabijgelegen Figueres ook de moeite waard. Daar staat namelijk het huis en museum van Dalí.

De fietsroute in nummer 9 van Fiets Actief 2018 loopt ten noorden van Barcelona. De tocht voert deels langs de noord Spaanse kust, de Costa Brava en doet ook de steden Girona en Figueres aan. De route heeft als thema: Op zoek naar de roots en de erfenis van de beroemde surrealistische schilder Salvador Dalí.

Catalonië Fiets Actief

Girona

Girona is een metropool met een oude binnenstad die zeer de moeite waard is. Ook winkelliefhebbers zijn in Girona op de juiste plek.

De oude binnenstad van Girona ligt op een heuvel aan de rechteroever van de Riú Onyar. In dit gedeelte van Girona vindt u tal van mooie oude herenhuizen en monumentale panden die teruggaan tot de middeleeuwen. Een mooie wandeling voert over de oude stadsmuren van de stad, waarbij u goed zicht krijgt op de diverse monumenten in de oude kern.

De originele kathedraal van Girona, die op de plek van de huidige kathedraal stond, werd door de Moren gebruikt als een moskee. Nadat zij uit de stad waren verdreven, werd deze compleet verbouwd.

Figueres

De stad Figueres ligt in het noorden van de Costa Brava, circa 16 km van de kust. De plaats dankt haar populariteit vooral aan het Dalí museum dat zich hier bevindt, maar in Figueres bevinden zich nog een aantal andere musea en bezienswaardige gebouwen.

In het historisch centrum van Figueres vind je heel wat middeleeuwse en modernistische architecturale pareltjes. Tijdens de middeleeuwen was Figueres een ommuurde stad, maar van de toenmalige verdedigingsmuur is nu enkel nog de toren ”Torre Gorgot” overgebleven. Deze toren maakt deel uit van het Teatro-Museo Dalí.

Dalí museum

Salvador Dalí werd op 11 mei 1904 geboren in Figueres en de kunstenaar heeft zelf bepaald dat het aan hem gewijde museum in Figueres moest worden ondergebracht en wel in het oude theater van de stad.

• Cartografie: Cartographics.nl
• bron: Catalonië Wikipedia.nl, Girona Wikipedia.nl, Figueres Wikipedia.nl