In de eerste aflevering van de nieuwe serie Frans Bauer in China op NPO-1 was kort de door ons vorig jaar gemaakte kaart voor LCR (Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering) te zien.

In de eerste uitzending bereiden Frans en Mariska Bauer zich voor op hun reis naar China. Veel meer dan de gerechten van hun lokale Chinese restaurant kennen ze niet van het land en dus besluiten ze zich goed voor te laten lichten. In de ‘travel clinic’ komen ze erachter dat er niet veel Nederlanders naar China reizen en groeit de lijst met dingen die ze vooral níet moeten doen: geen water drinken, geen sla en fruit eten, niet in rivieren zwemmen, geen honden aaien en pas op voor muggen.

Zie voor meer informatie over de tv serie ‘Frans Bauer in China’: www.avrotros.nl/frans-bauer-in-china

Frans Bauer-China

Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) is een onafhankelijke stichting die als doel heeft de kwaliteit van de reizigersadvisering in Nederland te verbeteren. Het LCR ontvangt geen subsidie en ontvangt geen geld van de farmaceutische industrie. Het LCR wordt gefinancierd door opbrengsten uit abonnementsgelden van haar gebruikers.

Reizigersgeneeskunde richt zich op het voorkómen van ziekten bij reizigers, door het adviseren van preventieve maatregelen zoals vaccinaties, malariatabletten, hygiënemaatregelen en overige adviezen om soms gevaarlijke infectieziekten te voorkomen.

Het LCR is in 1996 opgericht op initiatief van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de reizigersgeneeskundige beroepsgroep in Nederland. Een belangrijke aanleiding was een onderzoek van de Consumentenbond, waaruit bleek dat reizigers bij verschillende vaccinatiebureaus in Nederland zeer uiteenlopende adviezen kreeg. Het LCR is opgezet om onderbouwde landelijke richtlijnen op te stellen voor reizigersadvies- en vaccinatie zodat de kwaliteit en uniformiteit gewaarborgd is.

Frans Bauer-China-LCR

LCR
Het LCR is de organisatie in Nederland die namens de beroepsgroep landelijke richtlijnen uitgeeft en is het expertisecentrum voor de uitvoering van reizigersadvisering. De richtlijnen worden verspreid onder vaccinerende instellingen en huisartsenpraktijken die een abonnement hebben afgesloten bij het LCR. Tevens heeft het LCR voorwaarden opgesteld voor de kwaliteit waaraan reizigersadvies- en vaccinatiebureaus moeten voldoen om verantwoorde reizigerszorg te kunnen verlenen.

Zie voor meer informatie: www.lcr.nl