Maasland Uitgeverij
Azië Magazine
nummer 1 – 2019

In dit nieuwe nummer van Azië Magazine:

• Het noorden van Pakistan
• Java en Bali (Indonesië)
• India en Thailand
• Japan
• en meer …

Meer informatie:
Azië Magazine.nl of Maasland.com

Azië Magazine

Pakistan

Officieel de Islamitische Republiek Pakistan, is een in Zuid-Azië dat ligt op het Indisch subcontinent, grenzend aan India, Afghanistan, Iran, China en aan de Arabische Zee. De hoofdstad is Islamabad.

Het landschap van Pakistan valt in drie gedeelten te beschrijven. Het bergachtige noorden, waar drie van de grootste bergketens ter wereld elkaar ontmoeten (de Hindu Kush, het Karakoram-gebergte en de Himalaya). Daarnaast het uitgestrekte, maar dun bevolkte plateau van Baluchistan in het zuidwesten en De Punjab en Sind-vlaktes van de rivier de Indus en haar vijf grote zijrivieren.

De levensbron van Pakistan is de rivier de Indus. Samen met haar zijrivieren levert ze het water voor het meest omvangrijke irrigatiesysteem ter wereld. In de provincie Kasjmir bevinden zich enkele van de hoogste bergtoppen in de wereld.

Azië Magazine, Pakistan

Karakoram-gebergte

De Karakoram is een gebergte in Centraal-Azië, op het grensgebied van Pakistan, India, China en Afghanistan. Enkele van de hoogste bergen ter wereld en de langste gletsjers buiten de poolgebieden liggen in de Karakoram.

De meest westelijke deelketen die tot de Karakoram wordt gerekend is de Batura Muztagh, die ten westen en zuidwesten van het bovenste deel van de Hunzavallei ligt. Deze keten ligt vrijwel geheel in Pakistaans grondgebied. De hoogste top is de 7795 m hoge Batura Sar. Aan de noordkant van de Batura Muztagh ligt de 57 km lange Baturagletsjer, waarvan de tong tot vlak bij het dorpje Passu aan de Hunza reikt. Ook de bergketens ten noorden van de bovenloop van de Hunza, op het grensgebied van China, Pakistan en Afghanistan, horen tot de Karakoram.