Editie Fiets Actief (New Skool Media):
nummer 7 – 2019

In dit nieuwe nummer van Fiets Actief:

• Route Lauwersmeer (uitknipkaart)
• Knooppuntenroute Ruhrgebied
• Fietsroute Cuba
Saaleradweg (Duitsland)
• Het fietsrondje van…,
• en meer …

In de bijgeleverde mini streekgids een route in Zeeuws-Vlaanderen met startpunt in Sluis.

Meer informatie:
Fietsactief.nl of Newskoolmedia.nl

Fiets Actief

Saale

De Saale is een zijrivier van de Elbe in Duitsland. De rivier stroomt over het grondgebied van Beieren, Saksen-Anhalt en Thüringen en heeft een lengte van 427 km. De eerste grotere stad aan de Saale is Hof. Via het Vogtland bereikt de rivier al spoedig Thüringen, waar de rivier door het Thüringer Woud loopt. Hier bevinden zich de twee grootste stuwmeren van de rivier: Bleiloch en Hohenwarte. Via Saalfeld, Rudolstadt en Jena doorkruist de Saale Thüringen om ten zuiden van het historische stadje Naumburg Saksen-Anhalt te bereiken. Verder noordelijk volgt de stad Halle, de oude zoutstad. Vanaf hier wordt de Saale bevaren.

De Saale is een van de meest romantische rivieren in Duitsland. Nergens anders tronen zoveel kastelen, burchten en ruïnes op de heuvels en hellingen, zoals hier aan de Saale. Ooit als verdediging van de staatsgrenzen gedacht, werden de bouwwerken later opgenomen in de romantische Duitse liederen. Zelfs Goethe was van de Saale sterk onder de indruk.

Fiets Actief, Saaleradweg

Saaleradweg

Er zijn veel plaatsen en bezienswaardigheden langs de Saaleradweg te ontdekken. Het prachtige Rudolstadt lokt jaarlijks in juli vele kunstenaars en bezoekers van over de hele wereld naar het wereldmuziek-festival ‚TFF Rudolstadt‘. De druipsteengrotten ‘Saalfelder Feengrotten’ bieden groot en klein een sprookjesachtige ondergrondse wereld. De gradeerwerken voor het winnen van zout in Bad Kösen en Bad Dürrenberg zijn de langste in Duitsland.

De universiteitsstad Jena is idyllisch gelegen tussen de schelpkalkrotsen en de Saale. Hier is ook het oudste, nog in werking zijnde planetarium. Rondom Naumburg ligt het wijnbouwgebied Saale-Unstrut. Een must voor de wijnkenners en genieters onder de fietsers.

Richting Halle slingert de Saale door een steeds breder wordend vlak dal. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Halle is de Hemelschijf van Nebra.

De beide laatste etappes verlopen door bosrijke uiterwaarden met veel flora en fauna. De route komt langs de voormalige vorstendommen Plötzkau en Bernburg en eindigt in Barby, waar de Saale in de Elbe mondt.

In het nieuwe nummer van Fiets Actief is het gedeelte van Saalfeld tot en met Halle gefietst. Zie de kaart voor een overzicht van het verloop van de Saaleradweg en het gedeelte dat in het artikel van Fiets Actief besproken wordt.

• Cartografie: Cartographics.nl

• Bronnen:
Saale Wikipedia.nl,
Saalerradweg