Griekenland en Azië Magazine (Van Splunter Media)

nummer 3 – 2019

In het nieuwe nummer van Griekenland Magazine:

• Rhodos, Pilion
• Wandelen in Thracië
Sporaden (Skiathos en Skopelos)
• en meer …

In het nieuwe nummer van Azië Magazine:

• Great Ocean Road (Australië)
• Kalaripayattu (India
Fujian (Zuidoost-China)
• en meer …

Meer informatie: Griekenland-magazine.nl Azië Magazine.nl

Azie-Magazine


Fujian

Fujian is een provincie aan de zuidoostkust van het vasteland van China. De provincie kijkt uit op de Oost-Chinese Zee in het oosten, de Zuid-Chinese Zee in het zuiden en de Straat van Taiwan in het zuidoosten. De vijf steden in het zuidoosten van de provincie, te weten Fuzhou, Xiamen, Putian, Quanzhou en Zhangzhou vormen het economische centrum van Fujian.

De provincie is de bergachtigste provincie van China in de kuststreek, en is tevens de meest beboste provincie van het land. Fujian is daardoor relatief onaangetast, met uitgestrekte plattelandsgebieden, zeker vergeleken met de buurprovincies Guangdong en Zhejiang. Desondanks telt de provincie nog wel 37 miljoen inwoners, waarvan er 4,4 miljoen in de hoofdstad Fuzhou wonen, 1,9 miljoen in Xiamen en 1,4 miljoen in Quanzhou. Deze drie steden liggen allen aan de kust.

Landinwaarts zijn minder grote steden gelegen. In 2010 behoorde Fujian tot de 10 welvarendste provincies van China.

De naam Fujian is een portmanteau van de stad Fuzhou en de historische naam Jianzhou, het hedendaagse Nanping.

Griekenland, Azië-Magazine

Skiathos (Sporaden)

Skiathos is voor veel mensen een van de meest geliefde Griekse eilanden. Het hoort tot de Sporaden-eilandegroep, het ligt ten oosten van Pilion en ten noorden van Evia. Skiathos raakte een aantal jaren geleden groots in de publiciteit toen hier een deel van de filmopnames gemaakt werden voor de kaskraker “Mama Mia”. Wij bezochten Skiathos en vonden het er geweldig mooi! Skiathos is een zeer groen eiland met mooie zandstranden met een schilderachtige hoofdstad (Skiathos stad) en erg mooie hotels. Wij ariveerden in de haven van Skiathos stad per boot vanuit Pilion, het was een zeer aangename ervaring om deze mooie stad, met witte huisjes voor ons te zien opduiken. Skiathos stad heeft twee havens, een kleinere haven waar de vissersbootjes en de kleine excursiebootjes aanmeren en ten noorden hiervan de grotere haven waar de grote ferries aanmeren.

Het eiland staat per boot direct in verbinding met het Griekse vasteland (o.a. Piraeus, Volos, Pilion, Thessaloniki) maar ook met andere Griekse eilanden zoals de Cycladen en de andere Sporaden (Skopelos, Alonissos en Skyros). Skiathos is echter ook met het vliegtuig bereikbaar, er zijn rechtstreekse vluchten vanuit Nederland.

Skopelos (Sporaden)

Skopelos is een Grieks eiland in het noordwesten van de Egeïsche zee. Het ligt tussen de eilanden Skiathos en Alonissos, niet ver van de kust van Pilion dat op het vasteland van Griekenland ligt. De hoofdstad van het eiland is Skopelos stad. Het eiland is ongeveer honderd vierkante kilometer groot en heeft een kustlijn van zeventig kilometer.

Griekenland