Editie Fiets Actief (New Skool Media):
nummer 9 – 2019

In dit nieuwe nummer van Fiets Actief:

• Route door de Voerstreek (uitknipkaart)
• Knooppuntenroute in Noord-Limburg
• Fietsen in Washington en New York
Fietsen in Dalmatië (Kroatië)
• Het fietsrondje van…,
• en meer …

In de bijgeleverde mini streekgids een route door Utrecht met startpunt in het centrum.

Meer informatie:
Fietsactief.nl of Newskoolmedia.nl

Fiets Actief

Het ultieme vakantiegevoel, zelfs voor fietsers! De zee is namelijk nooit ver weg tijdens een fietstocht in Dalmatië, de kust- en eilandenstreek van Kroatië. De historie trouwens ook niet. En die twee blijken nauw met elkaar verbonden.

Dalmatië

De regio is gelegen in het zuidwesten van het land.

Dalmatië is een relatief smalle kuststrook lopend van het eiland Rab in het noorden tot de baai van Kotor in het zuiden, de strook voorbij de bergen en heuvels die de kuststrook afbakenen. Tot de grootste bergen aan de kuststrook behoort de Biokovo. Ze maken deel uit van de Dinarische Alpen. De Dalmatische Eilanden met onder meer het nationaal park Kornaten en het nationaal park Mljet maken ook deel uit van het historisch gebied.

Het type kust zoals de Dalmatische kust is ondertussen een bestaand geografisch begrip dat symbool staat voor schoonheid en stelt juist datgene voor wat de lange en schittende Dalmatische kust aan overvloed biedt

Fiets Actief

Dalmatië heeft de reiziger ontzettend veel te bieden. De natuur is er prachtig. Er zijn watervallen, grotten, kloven, meren en bergmassieven te vinden. Daarnaast zijn er veel Romeins/middeleeuwse steden die een bezoek meer dan waard zijn. Veel van deze steden of delen ervan staan op de Unesco werelderfgoedlijst. Aangezien Dalmatië aan de Adriatische zee ligt, is dit uitstekend te combineren met een zonvakantie.

Zadar

Zadar is de belangrijkste stad in het Noordelijke deel van Dalmatië. De stad wijkt wat af van de andere Dalmatische steden. De straten zijn breder en het oogt moderner. Niettemin heeft de stad een paar hele mooie bezienswaardigheden.

Het oude centrum ligt op een schiereiland. Via een voetgangersbrug loop je door de stadspoort de oude stad in. In het centrum is de Sint-Anastasiakathedraal te vinden, een Romeins forum en de centrale winkelstraat Siroka ulica. Deze wordt in de volksmond Kalelarga (Lange straat) genoemd. De Sint-Donatuskerk is een ronde kerk uit de 9e eeuw in preromaanse architectuur. Bij de kerk wordt elke zomer een muziekfestival gehouden.

• Cartografie: Cartographics.nl

• Bronnen:
Dalmatië Wikipedia.nl
Zadar Wikipedia.nl