In De allermooiste dorpen van Nederland kom je erachter hoe mooi ons land is, hoe afwisselend het landschap en hoe eigen de dorpen.

In deze nieuwe uitgave van de ANWB worden 50 prachtige dorpen geselecteerd op cultureel erfgoed, eigenheid en charme.

Aan de hand van prachtige foto’s, historische achtergronden, praktische informatie, lokale gewoontes, regionale gerechten, en verhalen van of over dorpsbewoners presenteren we deze uitverkoren dorpen in dit lijvige boek.

De meeste dorpen van de Top 50 worden aangedaan door een fiets- of wandelroute. In het boek vind je hiervan een overzicht.

Cartographics heeft in dit nieuwe boek de overzichtskaarten gemaakt en tevens de kaart van Nederland met de top vijf allermooiste dorpen van Nederland.

Allermooste dorpen Nederland

Winsum

Sinds 17 augustus 2020 mag Winsum zich het allermooiste dorp van Nederland noemen.

De jury koos het Groninger dorp uit een Top 5 waarin ook Elsloo (LB), Oisterwijk (NB), Hollum (FR) en Urk (FL) stonden. ‘Een levendig dorp met de voorzieningen van een kleine stad, heerlijke straatjes om doorheen te dwalen, twee kerken, twee molens en dat schitterende Winsumerdiep, een blauwe ader door de bebouwing.

Het dorp bezit drie wierden, die van Winsum zelf, Bellingeweer en Obergum.

Obergum wordt soms nog als een apart dorp gezien, omdat het aan de overkant van het Winsumerdiep ligt. Het heeft er ook mee te maken dat het dorp twee hoofdstraten heeft, de Hoofdstraat W en de Hoofdstraat O.

De beide kernen vormen samen sinds 1982 een beschermd dorpsgezicht.

Lees hier meer over de verkiezing van het Allermooiste dorp van Nederland. https://www.anwb.nl/eropuit/nieuws/2020/augustus/mooiste-dorpen-verkiezingsuitslag

Deel dit nieuws item!