In deze nieuwe uitgave van de ANWB worden de 50 allermooiste vestingsteden van Nederland besproken, geïllustreerd met mooie foto’s en een duidelijke overzichtskaarten die aangeven waar de vestingsteden zich bevinden.

Steden met dikke muren, omarmd door een groene ster van stadswallen en met een beetje geluk met wat oude kanonnen naast de stadspoort. Van dit soort vestingsteden heeft Nederland er meer dan 160.

Van het vlakke Groningen tot het Zuid-Limburgse heuvelland, de polders in de kop van Noord-Holland en het krekenlandschap in Zeeuws-Vlaanderen: honderden jaren oude vestingsteden liggen verspreid door het hele land.

Allemaal hebben ze gezellige pleintjes, wandelpaden over de wallen, spannende verhalen en vanaf de muren prachtige uitzichten. De wallen en grachten zijn veelal interessante natuurgebieden geworden en de omwalling heeft gezorgd voor een authentiek centrum.

allermooiste vestingsteden

De 50 allermooiste vestingsteden van Nederland zijn zorgvuldig geselecteerd en de winnaar is door een jury van deskundigen gekozen.

Cartographics heeft in dit nieuwe boek de overzichtskaarten gemaakt en tevens de kaart van Nederland met de top 5 allermooiste dorpen van Nederland en verdedigingslinies.

Gorinchem

Sinds 16 augustus 2021 mag Gorinchem zich de allermooiste vestingstad van Nederland noemen.

De jury koos het Zuid-Hollandse stadje uit een Top 5 waarin ook Dokkum, Bourtange, Hulst en Sittard stonden. “Gorinchem is beeldschoon gelegen op de plek waar de Linge uitmondt in de Merwede. Schitterend bewaard gebleven zijn de wallen: een groen lint om de stad met enorme kastanjes en platanen om onder te flaneren én met zicht op de ommelanden, de rivier en de vele verdedigingswerken. Die combinatie van zicht op de rivier, ring van groen en levendige binnenstad maakt Gorinchem tot een smakelijke bonbon.”, aldus de jury.

Deze wandelgids is te bestellen bij de ANWB: De allermooiste vestingsteden van Nederland

Lees hier meer over de verkiezing van het Allermooiste dorp van Nederland. gorinchem-is-de-allermooiste-vestingstad-van-nederland

allermooiste vestingsteden

Deel dit nieuws item!