In het Grote Nederlandse Bierwandelboek van de ANWB worden 30 wandelroutes door heel Nederland beschreven. Met als thema bier.

De beschreven routes zijn circa 5 tot 15 kilometer lang, die allemaal eindigen bij een gelegenheid waar je een lokaal of regionaal speciaalbier kunt drinken.

Bij elke wandelroute kun je lezen wat er onderweg zoal te zien is en staat informatie over de brouwerij en het speciaalbier dat bij de wandeling hoort.

De populariteit van speciaalbier (of craft beer, zoals het vaak wordt genoemd) is de laatste jaren naar ongekende hoogten gestegen. Nederland telt inmiddels bijna 1000 brouwerijen van speciaalbier, na Duitsland het grootste aantal van Europa.

Tegelijkertijd trekken steeds meer mensen de wandelschoenen aan om van de natuur of van een interessante stedelijke omgeving te genieten, of om gewoon een stevig stuk te lopen.

Dit boek combineert beide trends. Een speciaalbier smaakt namelijk nóg lekkerder als je het lichaam eerst aan het werk hebt gezet, en een wandeltocht is nóg leuker als je weet dat je aan het einde een bijzonder bier te wachten staat.

Deze wandelgids is te bestellen bij de ANWB: Het grote Nederlandse bierwandelboek

ANWB Bierwandelboek
ANWB Bierwandelboek

Bier

Bier is een licht alcoholische en koolzuurhoudende drank gemaakt met water, gefermenteerde mout en plantaardige bestanddelen, zoals kruiden en hop, (of extracten daarvan) die dienen voor de smaak en/of de houdbaarheid van het bier. Bier is een van de oudste alcoholische dranken ter wereld en de meest geconsumeerde daarvan, en op water en thee na de populairste drank.

Er bestaan verschillende manieren om bier te maken. De meest gebruikte methode in Europa en Noord-Amerika is het in water laten fermenteren van de mout van gerst met een gist van het geslacht Saccharomyces. Tijdens dit proces worden koolzuurgas en alcohol gevormd. Voor de gisting worden hopbellen, de vrouwelijke bloemen van hop, meegekookt als smaakmaker en conserveermiddel.

Deel dit nieuws item!