Deze wandelgids neemt u mee door Montfoort en Linschoten en daaromheen. Dit wandelboekje neemt u mee door Montfoort en Linschoten. Beide plaatsen zijn ontstaan in de Middeleeuwen en hebben een rijke geschiedenis. Al wandelend komt deze geschiedenis tot leven. Elke wandelroute laat een ander deel van de geschiedenis zien. De wandelroutes in dit boekje laten alle facetten zien van de omgeving.
Montfoort
In de middeleeuwen liet bisschop Godfried van Rhenen een kasteel bouwen op deze strategische plek aan de Hollandse IJssel en bij de grens van Holland en het Sticht Utrecht. Het Kasteel werd “Mons Fortis” genoemd, wat sterke berg betekent. De bisschop stelde een edelman aan als kasteeleer, die de titel burggraaf van Montfoort droeg. De burggraven van Montfoort ontpopten zich als vooraanstaande heren, die niet alleen in het Sticht maar ook in Holland belangrijke functies hebben bekleed.
Linschoten
Linschoten is ontstaan op een oude stroomrug. De vruchtbare kleigronden langs de rivier waren al vroeg bewoond. Toen in 1663 een oude instelling in Utrecht, het kapittel van Oudmunster, in geldnood zat heeft Johan Strick voor 8300 gulden land en rechten gekocht in Linschoten. Sindsdien mocht hij zich ambachtsheer van Linschoten noemen. Hier heeft hij zijn grote trots Huis te Linschoten laten bouwen.
–
De meeste wandelroutes in dit boekje volgen het wandelnetwerk. Dit betekent dat je wandelt van knooppunt naar knooppunt, te herkennen aan de oranje schildjes met blauwe cijfers en pijlen. Als twee of meer paden elkaar kruisen, heb je een knooppunt met een nummer. Regelmatig kom je op een knooppunt een informatiepaneel met kaart tegen, waarop alle knooppunten en de afstand tussen de knooppunten te zien is. Onderweg geven bordjes aan wat de route naar de aansluitende knooppunten is.
Kijk voor meest actuele informatie over de wandelroutes op RoutesinUtrecht.nl