Deze fietsgids neemt u mee door Montfoort en Linschoten en daaromheen. Een gebied met een rijke geschiedenis. In de middeleeuwen vonden hier grote ontginningen plaats waarbij de woeste veengronden geschikt werden gemaakt voor landbouw. Het is een waterrijk gebied bestaande uit open veenweidepolders met kades, tiendwegen, sloten, knotbomen en oude boerderijen.
De rivieren en poldersloten verbinden de diverse oude dorpen en steden aan elkaar. Naast de vestingstad Montfoort en het rustieke Linschoten zijn ook zeker Woerden, Oudewater, Haastrecht, Lopik, IJsselstein en Schoonhoven een bezoek meer dan waard. Bezoek de lokale VVV of Toeristisch Informatiepunt (TIP) voor meer informatie.
De fietsroutes in dit boekje brengen u vanuit Montfoort en Linschoten verder het gebied in. Het open polderlandschap verbindt de dorpen en steden en nemen u mee de geschiedenis in. Geniet onderweg van sfeervolle terrassen, bezoek unieke musea en galeries en ontdek lokale delicatessen. Er zijn diverse streekproducten te koop bij boerderij- en landwinkels, molens, bakkers en specialiteitenwinkels.

Montfoort
In de middeleeuwen liet bisschop Godfried van Rhenen een kasteel bouwen op deze strategische plek aan de Hollandse IJssel en bij de grens van Holland en het Sticht Utrecht. Het Kasteel werd “Mons Fortis” genoemd, wat sterke berg betekent. De bisschop stelde een edelman aan als kasteeleer, die de titel burggraaf van Montfoort droeg. De burggraven van Montfoort ontpopten zich als vooraanstaande heren, die niet alleen in het Sticht maar ook in Holland belangrijke functies hebben bekleed.
Linschoten
Linschoten is ontstaan op een oude stroomrug. De vruchtbare kleigronden langs de rivier waren al vroeg bewoond. Toen in 1663 een oude instelling in Utrecht, het kapittel van Oudmunster, in geldnood zat heeft Johan Strick voor 8300 gulden land en rechten gekocht in Linschoten. Sindsdien mocht hij zich ambachtsheer van Linschoten noemen. Hier heeft hij zijn grote trots Huis te Linschoten laten bouwen.
De meeste wandelroutes in dit boekje volgen het wandelnetwerk. Dit betekent dat je wandelt van knooppunt naar knooppunt, te herkennen aan de oranje schildjes met blauwe cijfers en pijlen. Als twee of meer paden elkaar kruisen, heb je een knooppunt met een nummer. Regelmatig kom je op een knooppunt een informatiepaneel met kaart tegen, waarop alle knooppunten en de afstand tussen de knooppunten te zien is. Onderweg geven bordjes aan wat de route naar de aansluitende knooppunten is.

Doortraproute
Montfoort en Linschoten zijn ook onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie.
De Oude Hollandse Waterlinie werd in 1672 ontwikkeld om een Franse invasie van Holland te voorkomen. Door het polderland tussen vestingsteden onder water te zetten werd een ondoordringbare linie gecreëerd. Het water kwam dan kniehoog te staan. Te diep om door heen te waden maar te ondiep om te varen.
Kijk voor meest actuele informatie over de wandelroutes op RoutesinUtrecht.nl