Cinque Terre, vijf pareltjes aan de ligurische kust

Cinque Terre bestaat uit vijf dorpjes langs de Italiaanse kust vlak bij La Spezia in Ligurië (Italië).

De dorpen zijn in 1997 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gebied is moeilijk bereikbaar met de auto langs de steile kust. Er loopt een wandelpad dat de vijf dorpjes met elkaar verbindt, waarvan het deel tussen Riomaggiore en Manarola bekendstaat als de Via dell’Amore. Ook worden de dorpen met elkaar verbonden door een spoorlijn die onderdeel is van de hoofdlijn La Spezia-Genua. Vanaf het wandelpad heeft men uitzicht op zee en de met terrassenteelt bewerkte heuvels. Ook zijn er door muurtjes begrensde olijf- en citroenboomgaarden op de heuvelwanden te vinden.

Italie Cinque Terre-Vernazza

Het grootste dorp is Monterosso en heeft 1560 inwoners. Het is gelegen aan een zandstrand. Vernazza heeft 1060 inwoners en wordt beschouwd als het meest pittoreske van de vijf dorpen. Het dorp telt een aantal rotsstranden en heeft een kleine vissershaven ter bevoorrading van de lokale restaurants en het eigen achterland. Manarola is het oudste van de vijf dorpen. Het werd gesticht in de twaalfde eeuw en heeft aan de achterzijde van de haven het gebied Punto Bonfiglio met een historische begraafplaats en aanliggend park. Van daaruit kan langs een wandelpad naar de andere stadjes gelopen worden, Corniglia en Vernazza.

Cinque Terre

Niet alleen de dorpjes zijn bijzonder, de omgeving is dat ook. Het is een National Park, het Parco Nazionale delle Cinque Terre. Vrij ruig en bergachtig, met rotsen en steile kliffen die in zee steken, citrusbomen, olijfbomen en cacti, en heuvels en terrassen vol wijngaarden. Tussen de dorpen lopen wandelroutes, zowel langs de kust als door de bergen. Niet gek dus dat vooral wandelaars en natuurliefhebbers deze streek weten te vinden.

Vernazza

Vernazza wordt gezien als het mooiste dorpje van de vijf van Cinque Terre. Het pittoreske main square is direct aan de kust gelegen en beschikt dan ook over een klein strandje. Vernazza heeft vier bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om eens te bezoeken. Vernazza, Cinque Terre

De kerk Santa Margharita d’Artiochia ligt, met haar achthoekige klokkentoren, op een rots aan de zee. Het kasteel Doria ligt aan de andere kant van de main square aan de haven. Doria is dan ook een mooi uitkijkpunt over het dorpje Vernazza en daarmee de meest unieke bezienswaardigheid. De stadsmuren, Torrione genaamd, zijn gevestigd op het midden van de main square en bevindt zich in de tuin van het Padri Minori Riformati di San Francesco. Vernazza beschikt ook over een tempel van Nostra Signora dit Regio. Dit oude kerkje is de moeite van het bezoeken zeker waard.

Manarola

Manarola is mogelijk de oudste van de steden in de Cinque Terre. Een hoeksteen van de kerk, San Lorenzo, dateert uit 1338. Het lokale dialect is het Manarolese, en verschilt van de dialecten in de omgeving. De naam “Manarola” is een dialectisch ontwikkeling vanuit het Latijnse “magna rota”. In het Manarolese dialect werd dit veranderd in “magna roea”wat “groot wiel” betekent, en verwijst naar de molensteen van de stad.

Riomaggiore

Riomaggiore telt ruim 1700 inwoners en heeft een oppervlakte van 10,2 km2. Het dorp dateert uit de achtste eeuw en is ontstaan doordat de bewoners van de vallei op zoek gingen naar een milder klimaat, ze verhuisde daardoor naar de kust. Het plaatsje biedt direct uitzicht over zee en is gelegen tegen een rotswand. Het dorp kenmerkt zich door de stenen huizen met gekleurde gevels en leistenen daken. De kleuren van de huizen worden als typische Ligurische kleuren gezien.

Corniglia

Corniglia ligt hoog op een klif aan de kust. Het is het enige van de 5 dorpjes dat geen haventje heeft. Vanuit het station staat je onmiddellijk een lastig karwei te wachten : 382 trappen lopen zigzaggend naar omhoog. Zoals gezegd Corniglia is hoog gelegen, 100 meter boven zeeniveau, op een klif en biedt een wijds uitzicht over heuvels en de zee. Vanaf het punt waar je uit de bus stapt kan je door een kronkelig straatje lopen waar je na 5 minuten wandelen aan het einde kan genieten van het uitzicht.

Monterosso al Mare

Monterosso is het meest noordelijke dorp van de Cinque Terre en het enige met een zandstrand. Het dorpje wordt in twee gesplitst door een uitstekende rots, met bovenop een klooster. Als je met de trein komt, kom je aan in het nieuwe stadsgedeelte.

Het oude stadsdeel ligt 500 meter verder zuidwaarts. Het kan momenteel enkel via het tunneltje bereikt worden. Omwille van het gevaar voor vallende rotsblokken is de wandelweg langs de kust afgesloten. De meeste bezienswaardigheden liggen in het oude stadscentrum, achter de spoorlijn.

Cinque Terre is zeer moeilijk bereikbaar met de auto of bus. De trein is de beste optie. Vanuit La Spezia Centrale kan je een trein nemen die haltes heeft in de dorpen van Cinque Terre.

Tip: Neem voor het gemak de trein vanaf La Spezia naar de vijf plaatsen langs de kust. Vrij parkeren op Piazza d’Armi aan de Via 15 Giugno 1918. Het station is op 15 minuten loopafstand.

• kaarten: Cartographics.nl
• foto’s: Michel Verhoeks
• bron: Wikipedia Cinque Terre , Vernazza.nl ,  wandelenlangskusten.eu

Deel dit nieuws item!