Denver, de hoofdstad van Colorado

Denver is sinds 1876 de hoofdstad van de staat Colorado in de Verenigde Staten. De stad ligt aan de oostelijke voet van de Rocky Mountains. Van oorsprong is het een stad van goudzoekers. De bijnaam van de stad is ‘The Mile High City’ omdat de stad precies één mijl hoog ligt boven de zeespiegel.

16th Street

Niet alle delen van Denver liggen even hoog, dus als je precies op 1 mijl boven zee wilt zijn, breng dan een bezoek aan het State Capitol vlak bij downtown Denver. De 16th Street Mall is een lange winkelstraat waar je kunt wandelen en allerlei winkeltjes kunt bekijken. Er zijn veel bomen en bloemen te vinden en de lange promenade heeft wel 28 terrasjes, waar je even kan uitrusten met een kop koffie of een glaasje wijn.

Denver-16th-street

Denver heeft een aantal leuke bezienswaardigheden die je tijdens je reis naar deze stad kunt bekijken. Zo heb je het Colorado State Capitol. Een prachtig gebouw dat zeer geschikt is voor mooie foto’s. In de omgeving van Denver is ook erg veel te zien. Zo heb je in het plaatsje Morrison het Red Rocks Amphitheatre. Dit Amphitheater is deels uit de rotsen uitgehouwen. Natuurlijk kun je ook de Rocky Mountains in voor mooie wandelingen.

Lower Downtown

Denver staat bekend om de vele musea, mooie parken en de vele festivals. De leukste plek om te verblijven is de wijk LoDo, ofwel Lower Downtown. In deze oudste buurt van Denver vind je de beste restaurants, de leukste winkelstraten en Union Station, waar je met de trein de stad binnenrijdt.

Het Denver van nu is een zeer populaire vakantiebestemming voor zowel gezinnen als mensen die van buitensport houden. De stad ligt vlak bij de Rockies en in de directe omgeving liggen de beroemde Denver Mountain Parks.

Deze bieden toegang tot het prachtige, onaangetaste landschap van de Rockies en de natuurlijke bossen. Ze beslaan bij elkaar 5666 hectare, verspreid over 22 gecultiveerde locaties. Het grootste park is het Genesee Park bij Interstate 70. Dit is een uitstekende plek om Amerikaanse bizons te spotten.

Mede door de rol van goud en veehandel in Denvers geschiedenis heeft de stad nu een multiculturele bevolking. Er zijn vooral veel Amerikanen van Mexicaanse komaf in de stad, wat Denver de reputatie heeft gegeven van een thuishaven van de nieuwe Mexicaanse keuken, waaronder het beroemde restaurant Chipotle. Het is haast onbeleefd om niet even een kom met de beroemde chili of een typische burrito van Colorado te proeven als je hier bent. De Mexicaanse invloed in de stad heeft er ook toe geleid dat er elk jaar vier speciale festivals worden gehouden. Het bekendste is Cinco de Mayo, begin mei. Dit festijn vol eten, muziek en kleur trekt altijd zo’n half miljoen bezoekers naar de stad.

Musea

Zoals valt te verwachten van een stad van deze omvang, zitten er in Denver veel hoog aangeschreven musea, galerieën en culturele instellingen. Het Denver Performing Arts Complex is daarvan verreweg het bekendst. Het is het op een na grootste centrum voor podiumkunsten ter wereld. Er zijn meer dan 10.000 zitplaatsen en er speelt een eigen theatergroep, die een Tony Award heeft gewonnen. Ga hier bijvoorbeeld prima een Broadway-musical of een concert van het Colorado Symphony Orchestra zien.

De voorliefde van de stad voor kunst en cultuur is ook zichtbaar in het Denver Arts Museum en het Denver Museum of Nature and Science (met tentoonstellingen die Colorado als thema hebben). Op beide musea komen bezoekers uit alle windstreken af. Het Wings over the Rockies Air and Space Museum op de voormalige Lowry Air Base geeft fascinerende informatie over militaire en civiele luchtvaarttechnologie. Als je meer van dieren houdt, kun je terecht in de Denver Zoo en het Downtown Aquarium. Bij allebei kun je dicht bij inheemse en exotische dieren komen en ze zelfs aanraken.

Coors Field Stadium

Dit is het honkbalstadion van de Colorado Rockies. Coors Field opende zijn deuren op 26 april 1995. Het stadion staat in de stad Denver, Colorado. De jaarlijkse Major League Baseball All-Star Game werd in 1998 in het stadion gehouden. Buiten de wedstrijden om worden er rondleidingen georganiseerd, waarbij je een kijkje neemt op het veld en achter de schermen.

De historische brouwerij Coors Brewery, waar het sportstadion van Denver naar vernoemd is, maakt al bier sinds 1873. Je krijgt er een rondleiding en ziet hoe men hier men al meer dan honderd jaar hun producten maakt.

Denver Zoo

Wanneer je een leuk dagje uit wilt hebben tijdens je vakantie, dan kun je naar Denver Zoo gaan. Het is de vierde populairste dierentuin van de Verenigde Staten.

Deze dierentuin begon ooit met slechts één beer. Nu is het een bekroonde toeristische attractie met meer dan 3500 dieren.

In 1896 werd een kleine zwarte beer met de naam Billy Bryan geschonken aan de burgemeester van Denver. De Denver Zoo was geboren. Tegenwoordig bestrijkt de dierentuin een gebied van 32 hectare en is het met meer dan 1,6 miljoen bezoekers per jaar een van de populairste dierentuinen van de Verenigde Staten.

De Denver Zoo ligt in City Park, 10 minuten rijden van downtown Denver.

Het Lakeside Amusement Park is erg leuk voor een familie met jonge kinderen. De attracties zijn vooral gericht op kinderen tot een jaar of tien en vooral de ‘Cyclone’, een klassieke houten achtbaan is erg in trek. Er zijn ook botsauto’s, bootjes en voor de echte kleintjes is er een speciale, kindveilige speeltuin.

Denver Zoo

Het pretpark Elitch Gardens Theme Park is meer geschikt voor tieners en volwassenen. Er zijn veel spectaculaire achtbanen, een reuzenrad en er is een waterpark met veel attracties. Daarnaast zijn er regelmatig interactieve voorstellingen, waar je kunt lachen en genieten.

Denver is de locatie van het Denver Museum of Nature and Science en het door Daniel Libeskind ontworpen Denver Art Museum. Beroemd is het deels in de rotsen uitgehouwen Red Rocks Amphitheatre in het plaatsje Morrison ten westen van de stad. Aan York Street ligt een botanische tuin: Denver Botanic Gardens.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hier in opdracht van de Nederlandse regering in ballingschap munten geslagen om de omloop na de oorlog op gang te kunnen houden.

Omgeving

En natuurlijk zijn er de prachtige natuurgebieden en nationale parken in de omgeving van de stad. Zo ligt het geweldige National Park Rocky Mountain op maar 1,5 uur rijden. Vanuit het rumoerige Denver ben je ineens in een immens ruige wildernis, waar je wilde dieren kunt spotten en lange wandelingen kunt maken.

Een andere ‘must-do’ als je met vakantie in Denver bent is Estes Park. Je komt hier waarschijnlijk al langs als je naar de Rocky Mountains gaat, want Estes Park is de doorgangsroute ernaar toe. Vaak verblijf je ook in dit deel van het natuurgebied als je langer dan één dag gaat en er zijn ook betere faciliteiten te vinden dan in National Park Rocky Mountain. In de vallei van Estes Park kun je wandelen, raften en allerlei dieren zien. Ook zijn er musea en kunstgalerijen die zeker de moeite waard zijn.

Mocht je in de maanden oktober tot maart op reis zijn in Denver, dan kun je naar het skigebied Loveland Ski Area. Er zijn talloze geprepareerde en niet-geprepareerde afdalingen van verschillende moeilijkheidsgraden, waar skiërs en snowboarders zich uren zullen vermaken.

Denver

• kaarten: Cartographics.nl
• foto’s: Michel Verhoeks
• bron: Wikipedia Denver, Verkeersbureaus.info

Deel dit nieuws item!