Van fabrieksterrein tot hippe buurt

Als je vanuit het drukke Manhattan de 1,8 km lange Brooklyn Bridge af hebt gelopen kom je in de buurt Dumbo, één van Brooklyn’s hippe buurten. Je vindt hier talloze hotspots op het gebied van kunst, cultuur en eten & drinken.  

De meeste toeristen kiezen voor een eerste kennismaking met Brooklyn in New York voor de wijk DUMBO. De naam van deze wijk is een acroniem voor Down Under the Manhattan Bridge Overpass. Dit is het gebied tussen de Manhattan Bridge en de Brooklyn Bridge.

De wijk wordt gedomineerd door de aanwezigheid van de Manhattan Bridge en de vele voormalige industriële gebouwen. Vroeger draaide de economie hier vooral op de vele fabrieken die hier stonden. 

De fabrieken zijn inmiddels grotendeels omgebouwd tot residentiële en commerciële gebouwen. De eerste die zich gingen vestigen in de voormalige fabrieksgebouwen waren kunstenaars. Ze kregen hier betaalbare ruimte die goed te gebruiken is als atelier.

Het oorspronkelijke uiterlijk is zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van de gebouwen grotendeels bewaard gebleven.

Brooklyn Bridge

De tussen 1869 en 1883 gebouwde Brooklyn Bridge is een hangbrug in New York. De brug hangt boven de East River en verbindt Brooklyn met Lower Manhattan, evenals de Manhattan Bridge. De brug is 1825 meter lang, en de grootste overspanning is 486 meter. Daardoor had de brug tot de bouw van de Williamsbrug in 1903 de langste overspanning ter wereld.

De drijvende kracht achter de bouw van de brug was de ingenieur John Roebling, een Duitse immigrant die voor zijn emigratie bruggen en wegen bouwde voor de Duitse overheid. Hij kwam op het idee de brug te bouwen nadat hij tijdens de oversteek op een veerboot kwam vast te zitten in het ijs van de East River.

Door het voltooien van de brug en door zijn recordlengte ontstond een nieuwe opvatting over de stedelijke schaal van New York. In de brug wordt de tegenstelling duidelijk tussen de oude materialen en de nieuwe materialen van het nieuwe tijdperk, de massieve dragers en de ‘fijne’ bekabeling die het wegdek draagt.

Het meest opvallend aan de Brooklyn Bridge zijn de twee stenen torens waaraan de kabels opgehangen werden. De torens met grote gotische bogen zijn 84 meter hoog en was in die tijd een van de hoogste bouwwerken van New York. Roebling beweerde destijds dat de brug dankzij de monumentale torens een historisch monument zou worden. Hij kreeg hierin gelijk toen de brug in 1964 een officieel nationaal monument werd.

De brug is niet alleen een snelle overtocht voor het autoverkeer tussen Brooklyn en Manhattan. Ook fietsers en wandelaars kunnen eenvoudig de oversteek maken. Een pad boven het autoverkeer maakt dit mogelijk.

Als je gaat wandelen op de Brooklyn Bridge dan dien je rekening te houden met fietsers op de brug. Er is een speciale Bike Lane die voor fietsers en dus niet voor voetgangers is bedoeld.

Pier 11 / NYC Ferry

Bij Pier 11 aan de zuidoost kant van Lower Manhattan kun je ook met een snelle veerboot naar Brooklyn en DUMBO varen. De ferry’s zijn een prettig alternatief voor de vaak drukke metrolijnen. Als je de NYC Ferry neemt, reis je voor hetzelfde bedrag als met de metro en kun je tijdens de vaart genieten van de skyline van Manhattan.

De New York City Ferry maakt het makkelijk om een bezoek aan Lower Manhattan en het Financial District te combineren met het bewandelen van de Brooklyn Bridge in omgekeerde richting vanuit Brooklyn. Je kunt dan de East River Ferry of de South Brooklyn Ferry nemen van Wall Street naar DUMBO, bewonder de skyline van Manhattan vanuit Brooklyn Bridge Park en loop terug over de Brooklyn Bridge.

Vanaf Pier 11 vlakbij Wall Street ben je met de ferry in iets meer dan 5 minuten bij de eerste aanlegplaats in Brooklyn Bridge Park. Je kunt voor dezelfde prijs nog verder varen naar de eerst volgende stop iets ten noorden van het park. Stap je uit bij de eerste stop van de East River Ferry dan kun je vanuit hier heel eenvoudig in noordelijke richting lopen naar DUMBO of loop in oostelijke richting naar de opstap van de Brooklyn Bridge.

NYC Ferry opereert het hele jaar door op vier vaste vaarroutes: de East River Route, de Astoria Route, de South Brooklyn Route en de Rockaway Route. Er zijn twee plaatsen in Manhattan op- en afstappen, namelijk bij Wall Street / Pier 11 en bij East 34th Street. Daarnaast zijn er verschillende aanlegplaatsen in Brooklyn en Queens.

 

• kaarten: Cartographics.nl
• foto’s: Michel Verhoeks
• bron: Brooklyn, Brooklyn Bridge, Pier 11-NYC Ferry

Deel dit nieuws item!