Eiland Inisheer

Inis Oírr (Engels: Inisheer) is het kleinste eiland behorend bij de drie Araneilanden ten westen van de kust van Ierland.
Het eiland bestaat uit kalksteen en is omringd door de Atlantische Oceaan. De circa 250 bewoners spreken de Ierse taal en leven op een bescheiden schaal van visvangst en veeteelt. In een klein fabriekje, ooit gebouwd om mensen aan werk te helpen, is een kunstcentrum met een gastatelier gevestigd.
Het eiland is ca. 3 bij 3 km groot.
De aanlegsteiger van de veerdienst ligt pal naast het witte zandstrand, waar het dorp knus omheen gebouwd lijkt. Boven het dorp ligt de ruïne van O’Briens Castle, dat gebouwd werd in de 14e eeuw. Omdat de eilanden op een strategisch punt liggen in Galway Bay, zijn de eilanden altijd volgebouwd met forten en dit is één daarvan. Rond de tijd dat Cromwell huishield in Ierland, zou het O’Briensfort buiten gebruik geraakt zijn.

Vergeet ook niet om naar het schipwrak van de MV Plassy te lopen. Deze liep op 8 maart 1960 op één van de rotsen, geladen met o.a. whiskey.

De dappere eilandbewoners van Inisheer slaagden er in om de voltallige bemanning te redden. Enkele weken later werd het schip tijdens een andere storm op het eiland Inisheer geworpen, waar het nu nog steeds ligt en een aantrekkelijk plaatje voor de wandelaars vormt.

Caomhán of Inisheer

Caomhán van Inisheer is een 6e-eeuwse Ierse heilige wiens feestdag 14 juni is. Caomhan is de patroonheilige van Inisheer (Iers: Inis Oirr), de kleinste van de Aran-eilanden. Hoewel hij “veruit de meest gevierde van alle heiligen van de Aran-eilanden is”, is er weinig over hem bekend. Hij zei dat een discipel van Saint Enda van Aran te zijn geweest. Ze zeggen ook dat het de oudere broer van Saint Kevin van Glendalough is. Hoewel geen overeenkomstige legende bestaat in County Wicklow om deze bewering te ondersteunen.

• Cartograaf: Cartographics.nl

• foto’s: Stefan Diemeer

• bron: Wikipedia

Deel dit nieuws item!