Kroatië – Adriatische kust

De stad Šibenik

Šibenik is de oudste stad aan de Adriatische kust in Kroatië die door de Kroaten zelf is gesticht, en de stad heeft een heel bijzonder visitekaartje: de St. Jakob Kathedraal uit de 15e eeuw, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Kroatie kaart

De stad biedt echt een schat aan historie en cultuur en wordt beschermd door vier oude forten: St. Ivan, St. Mihovil, St. Nicola and Šubićevac. Het St. Nicola fort ligt in de baai van Šibenik en hier worden af en toe openluchtconcerten gehouden. Het fort is gratis te bezichtigen en een mooie plek om even lekker uit te rusten terwijl er vele boten voorbij varen. Het St. Mihovil fort ligt middenin het oude centrum en kan tegen een kleine vergoeding bezocht worden. Het fort kan alleen te voet bereikt worden vanuit de voetgangerszône in het centrum. Vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht over de stad, de zee en de vele eilanden voor de kust. Het St. Ivan en Šubićevac fort liggen net boven het oude centrum op een hogere positie. Beide forten zijn gratis te bezichtigen en kunnen met de auto bereikt worden.

 

Nationaal Park Krka

Nationaal park Krka in Kroatië is het zevende nationale park van Kroatië. Het heeft een oppervlakte van 111 km². De rivier de Krka ontspringt aan de voet van het Dinaragebergte. De lengte tot aan zee bedraagt ongeveer 70 km. Per seconde stroomt er gemiddeld 55 m³ water. Tijdens veel regenval in het binnenland kan dat oplopen tot 350 m³ per seconde. De Krkawatervallen in het nationaal park bestaan uit zeven kalksteen gevormde watervallen.Nationaal Park Krka

Het Nationaal park Krka hoort bij de Zuid-Europese (mediterrane en submediterrane) regio. Mede dankzij zijn speciale ligging en het mozaïek aan diverse types van leefomgevingen, heeft het park een rijke en gevarieerde flora en fauna.

860 soorten planten zijn in het territorium van het nationale park geïdentificeerd, inclusief een aantal endemische Illyrisch-Adriatische soorten.

De grote collectie van plantensoorten, daar waar warme en droge leefomgevingen in contact komen met vochtige en donkere, zie je het meest bij de waterval Roški slap en bij Skradinski Buk, waar je de plantensoorten van de marmerachtige kalksteen kunt bewonderen.

 

Nationaal park Krka biedt niet alleen schitterend natuurschoon, maar heeft ook een grote culturele en historische waarde. Archeologische vindplaatsen, monumenten, kloosters en een ethnodorp zijn belangrijke culturele en historische bezienswaardigheden. Naast de archeologische overblijfselen uit de Romeinse tijd bevinden zich langs de oevers van de rivier Krka enkele Kroatische vestingen en forten uit de 14e eeuw.  Deze forten waren naast een verdedigingsbolwerk belangrijke leef-en handelscentra. Van de 30 watermolens die zijn teruggevonden langs de rivier zijn de watermolens bij Skradinski buk het best bewaard en volledig gerestaureerd. In de 14e en 15e eeuw waren deze watermolens voor de gehele Adriatische kust van belang, hier werd het graan gemaald uit vele steden ,van Dubrovnik tot Istrie.

De watervallen van Skradinski buk zijn de meest spectaculaire van het park, over een lengte van 800 meter valt het water over 17 cascades naar beneden. enkele watervallen van de Skradinski buk zijn meer dan 100 meter breed. Dit natuurschoon is prachtig te bezichtigen vanuit de verschillende uitkijkpunten. Tevens is het mogelijk om onderaan de waterval te zwemmen!

Het kloostereiland Visovac is te bereiken met een 2 uur durende boottocht door een schitterend rotslandschap en indrukwekkende rotsformaties. Op het eilandje Visovac, gelegen midden in de rivier, bevindt zich een 16 eeuws klooster met een interessante bibliotheek en botanische tuin.

De watervallen Roski slap zijn eveneens te bereiken met een boottocht die 4 uur duurt. Tijdens deze tocht wordt op Visovac aangemeerd om vervolgens door te varen naar de hoogste waterval van het park, Roski Slap (25m). Het park is gedurende het gehele jaar geopend, waarbij tijdens de regenperiodes de waterstand van de rivier hoger is en de watervallen nog spectaculairder zijn. Nationaal park Krka heeft 3 ingangen: Lozovac, Skradin en Roski slap.

 

Kanoën op de Zrmanja Rivier

De bron ligt bij een rots genaamd Misije, waarna de rivier langs de plaats Obrovac stroomt. Onderweg voegt het water van de zijrivier de Krupa zich bij dat van de Zrmanja.

De rivier zou bekend zijn bij de Romeinen onder de naam Tedanius.

waterval-kanoen

• Cartograaf: Cartographics.nl
• Foto’s: Stefan Diemeer
• bron: Wikipediasite meer tips, Kanoen over de Zrmanja River

 

 

 

Deel dit nieuws item!