Oudste Universiteitsstad van de Lage Landen

Leuven is een stad en gemeente in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. Het is de hoofdstad van deze provincie en tevens de hoofdplaats van het bestuurlijke en gerechtelijke arrondissement Leuven.

Deze historische plaats ligt aan de Dijle en is onder meer bekend als de vestigingsplaats van de Katholieke Universiteit Leuven, de oudste universiteit in de Lage Landen.  Leuven is vooral ook een levendige studentenstad, waar de Katholieke Universiteit Leuven als één van de belangrijkste universiteiten van de gehele Benelux gevestigd is.

Leuven is ook vooral een oude stad met een groot aantal bezienswaardigheden.

Stadhuis
Eén van de mooiste gotische gebouwen van de stad is zonder twijfel het stadhuis. Je vindt dit enorme stadhuis op de Grote Markt. Er prijken maar liefst 236 beelden in de gevel. Binnen worden er verschillende stijlen vertegenwoordigd. Er zijn verschillende Lodewijk stijlen, maar ook gotische stijlen zijn aanwezig. Tijdens een rondleiding kom je langs veel prachtige schilderijen uit de 17e tot de 19e eeuw.

Sint Pieterskerk
Deze Rooms-katholieke kerk werd gebouwd in de 15e eeuw. In de jaren erna hebben er meerder aan- en verbouwingen plaatsgevonden. Er zijn meerdere instortingen en branden geweest die delen van de kerk hebben verwoest. Desondanks heeft de kerk nog voldoende prachtige stukken die er te bewonderen zijn. Ook de bouw van de torens hebben voor de nodige problemen gezorgd. De grond was niet geschikt als juiste fundament. Nog altijd heeft de Sint Pieterskerk onafgemaakte torens.

Pleinen
De bruisende stad Leuven heeft een ruime historische binnenstad met veel pleinen. Het meest ruim bemeten plein is het Monseigneur Ladeuzeplein. Hier vind je de grote bibliotheek van de universiteit van Leuven. Hier vind je ieder jaar de kerstmarkt. Een ander bijzonder groot plein is het Martelarenplein. Regelmatig is dit het toneel voor grote en kleine evenementen. Twee andere bekende pleinen van de stad zijn de Grote Markt en de Oude Markt. De Oude Markt staat ook wel bekend als ‘langste toog ter wereld’. Veel van het uitgaansleven begint hier.

Groot en Klein Begijnhof
Een begijnenhof is kortom een wijk gesticht door vrouwen die hun leven compleet aan God wijdden. Binnen zo’n wijk konden deze dames hun rituelen en gebruiken volledig uitoefenen en zich storten op het geloof. In tegenstelling tot kloosters mochten deze dames persoonlijke goederen bezitten en inkomsten genereren om zichzelf te onderhouden. Vaak staat er centraal in een begijnenhof een kerk. Nog altijd zijn er twee van deze hoven te vinden in Leuven. Dit is Groot Begijnhof van ongeveer 3 hectare en Klein Begijnhof wat bestaat uit een hoofdstraat met twee steegjes.

 

Abdij van Park
De abdij is een norberetijnenabdij gelegen in Heverlee bij Leuven. Alhoewel de officiële naam van de abdij conventus Sanctae Mariae de Parco luidt. De huidige naam verwijst naar het vroegere hertogelijke park met jachtverblijf, gelegen in de nabijheid van bossen aan de oostzijde van Leuven.

De Parkabdij werd gesticht in 1129, op initiatief van Godfried I met de Baard, graaf van Leuven en Hertog van Neder-Lotharingen. Hij vroeg aan de toenmalige abt van de premonstratenzerabdij in Laon om een abdij in de buurt van Leuven te stichten. De graaf stond hiervoor een park en een jachtslot af.

Een abdij werd meestal opgedeeld in verschillende zones. De Mariapoort is de toegang tot de buitenste zone en sluit de rest van de abdij af van de omliggende vijvers, landerijen en weilanden. De Leeuwenpoort (uit 1725) is de buitenste poort van de abdij. De Mariapoort is het eerste poortgebouw en was vroeger de portierswoning.

Rondom de abdij loopt een 2,2 km lange abdijmuur die de abdij afschermt.

In 2017 begon de restauratie. De ontbrekende delen worden heropgebouwd en de bovenzijden van de muren hersteld. Bepaalde delen van de muur zijn te waardevol om te herstellen.

Het laatste grote bouwwerk van de abdij is de Sint-Jan-de-Evangelsitkerk. De kerk zelf werd rond 1300 gebouwd in maasromaanse stijl en in 1729 aangepast aan de classicerende barokstijl. De toren stamt uit het begin van de 18de eeuw.

 

• kaart: Cartographics.nl
• foto’s: Michel Verhoeks
• bron: Wikipedia Leuventop10bezienswaardigheden.nl Leuven

Deel dit nieuws item!