Malta, eiland in de Middellandse Zee ligt tussen de landen Italië, Libië en Tunesië. De eilandengroep bestaat uit de eilanden Malta, Gozo, Comino, Manoel Island, Cominotto, Filfla, Fungus Rock en de Saint Paul’s Islands. Veruit de meeste inwoners wonen op het grootste eiland: Gozo is wat betreft grootte en inwoneraantal het tweede eiland van Malta.

Geschiedenis

Malta is een land met een rijke historie. Het heeft verschillende heersers gekend, waarvan de Britten de laatste bezetters waren. De vele machten en volkeren die hier geregeerd hebben, hebben ieder hun sporen op het eiland achtergelaten. Zo zijn er op het eiland gerechten, sporten en bouwstijlen ontstaan die een mengelmoes vormen van wat de verschillende heersers meegebracht hebben naar de eilanden.

Het land is pas sinds het jaar 1974 een helemaal zelfstandige republiek, nadat men zich uit het Britse Gemenebest ontworsteld heeft. De Britse invloeden zie je langzaamaan wegebben in de hedendaagse samenleving. Toch zijn er nog volop onderdelen in het dagelijks leven die herinneren aan de periode dat het een Britse kroonkolonie was. Men rijdt links en Engels is nog steeds een officiële taal.

Vakantiebestemming

Malta is onder Britten en Italianen altijd al een redelijk populaire vakantiebestemming geweest. De afgelopen jaren is er een enorme toename geweest in het aantal toeristen dat uit andere Europese landen afkomstig is. Zo is ook de belangstelling vanuit Nederland, België en Duitsland voor een vakantie op de eilanden redelijk toegenomen. In absolute aantallen zal Malta niet kunnen concurreren met bestemmingen zoals Spanje, Griekenland of Turkije. Dat heeft niet alleen met de grootte van het land te maken, maar ook met het feit dat het aantal badplaatsen en de hoeveelheid accommodaties nabij stranden vrij beperkt is. Voor een strandvakantie bieden andere landen vaak meer en betere alternatieven. 

• Cartografie: Cartographics.nl
• Bronnen: Wikipedia , Maltavoorbeginners

Malta moet het vooral hebben van toeristen die eens een keer wat anders willen, voor wie het strand geen prioriteit heeft en voor toeristen die de andere schatten van het eiland weten te waarderen. Zo is Malta populair onder duikers, wandelaars en mensen die geïnteresseerd zijn in historische tempels.

Malta heeft een mediterraan klimaat met een droge lange zomer van april tot en met oktober. In de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur 26 °C. Het winterseizoen, van november tot en met maart, is erg mild met een gemiddelde temperatuur van 12 °C.

Natuur

Bij de natuurschatten moet je niet direct denken aan tropische tuinen, prachtige wouden of groene heuvels. De flora en fauna van Malta zijn niet de grote publiekstrekkers van het land. De pracht van Malta zit hem vooral in kliffen, grotten, azuurblauwe stukken zee en de Azure Window. Deze natuurlijke brug aan de westkust van Gozo behoort tot de meest bezochte bezienswaardigheden van heel Malta.

Valletta

Valletta is de hoofdstad van Malta. Met slechts een kleine zevenduizend inwoners behoort het tot de hoofdsteden van Europa met de kleinste inwoneraantallen. Wie Valletta wil bezoeken die heeft meerdere mogelijkheden om daar te komen. De meeste toeristen arriveren per bus op het grote busstation voor de hoofdingang van de stad. Hier vind je tevens de grote parkeerplaatsen en parkings voor auto’s van bezoekers. Omdat Valletta vrij compact is heb je ook geen auto nodig in de stad. In totaal beslaat Valletta een oppervlakte van zo’n twee bij ruim één kilometer. Wie te voet Valletta intrekt moet er wel rekening mee houden dat er redelijk wat hoogteverschillen zijn die overbrugt moeten worden. Wie slecht ter been is kan problemen hebben door Valletta te wandelen.

• Cartografie: Cartographics.nl
• Foto’s: Cor Diemeer
• Bronnen: Wikipedia , Maltavoorbeginners

Deel dit nieuws item!