Montecatini Terme, thermaalbadplaats in Toscane

De stad Montecatini Terme is gelegen in de provincie Pistoia. De plaats ligt in het dal van het riviertje de Nievole. Montecatini Terme is een van de belangrijkste thermaalbadplaatsen van Europa.

Het Parco delle Terme verdeelt de stad in een modern en een ouder deel. Van de negen kuurinrichtingen is Tettuccio het bekendst. Dit weelderige gebouw is het symbool geworden van Montecatini Terme. De Terme Leopoldine uit 1926 hebben het uiterlijk van een antieke tempel.

Montecatini-thermaalbad

Thermaalbad is een badgelegenheid met natuurlijk mineraalwater en een minimale watertemperatuur van 20 graden Celsius van een warmwaterbron.

Vanuit Montecatini Terme loopt een kabelbaan (Funicolare di Montecatini Terme) naar het hoger gelegen Montecatini Alto. Dat is het oudste deel van de stad. Het is ontstaan rondom een gelijknamig kasteel.

Funicolare di Montecatini

Montecatini Alto kun je zowel bereiken met de auto of met de kabeltrein (funicolare) uit 1898 vanuit Montecatini Terme. Van de 2 treintjes Gigio en Gigia die je van beneden naar boven en terug brengen, kun je in de zomermaanden nog tot laat in de avond gebruik maken.

Kabeltrein - Montecatini

Montecatini Alto

Montecatini Alto is het oudste gedeelte van de stad, het is een klein pittoresk dorp gelegen op de top van een heuvel boven de stad. Vanuit Montecatini Alto heb je een mooi zicht op het lagergelegen modernere Montecatini Terme en de omringende heuvels.

Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de kerken waaronder de Chiesa dei Santi, het kasteel, de middeleeuwse toren Torre del Carmine. Het centrale plein Piazza Giuseppe Giusti kenmerkt zich door zijn vele terrasjes. Het kasteel bevindt zich op het hoogtste punt van het dorp. Hier is nog een groot deel van de vestingsmuren overgebleven. In de zomer worden hier tal van activiteiten georganiseerd zoals openlucht theater, middeleeuws feest.

Aan de noordzijde van Montecatini Alto vind je de belangrijkste kerk van het dorp: Chiesa dei Santi Jacopo e Filippo. Deze dateerd uit de 13de eeuw maar is verbouwd op het einde van de 18de eeuw in een barokke stijl. Net voor de kerk bevindt zich de klokkentoren Torre del Carmine. Dit is de belangrijkste van de 6 overgebleven torens die het dorp nog rijk is. Tot aan de belegering en vernietiging van Montecatini Alto door de troepen van Cosimo dei Medici in 1554 waren er maar liefst 25 middeleeuwse torens aanwezig.

Montecatini Terme plattegrond

• kaarten: Cartographics.nl
• foto’s: Michel Verhoeks
• bron: Wikipedia, mooistedorpjes.nl

Deel dit nieuws item!