Het Nationaal Park Killarney (Engels: Killarney National Park/ Iers: Páirc Náisiúnta Chill Airne) is een Iers nationaal park dat in 1932 werd opgericht in het graafschap Kerry. Het 102,89 km² grote park beschermt de bergen (Mangerton, Torc, Shehy, Purple Mountains) bossen en meren (Lough leane, Muckross Lake, Upper Lake) rond Killarney.

Killarney National Park grenst aan het plaatsje Killarney en is het eerste nationale park van Ierland. Het neemt beslag over 102.89 km2 en bestaat uit meren; eikenbossen en bergen. Hier kun je de “Red Deer” bewonderen. In het Killarney National Park liggen tal van vervallen abdijen en kastelen. Via een mooi pad kan de top van de Torc Waterfall bereikt worden en dat biedt tevens een mooi uitzicht op de Torc Mountain. De grootste trekpleister vormen de drie meren van Killarney. Lough Leane, Muckross Lake en Upper Lake. Deze meren zijn met elkaar verbonden nemen bijna een kwart van het park in beslag.

Breng in dit park ook een bezoek aan Muckross House, een prachtig oud landhuis wat in 1843 werd gebouwd door William Burn. Koningin Victoria verbleef hier in 1861 en in 1899 werd het gekocht door Arthur Guinness. Ontdek de historie van dit prachtige gebouw en maak een wandeling door de kleurrijke bloementuin, een hoogtepunt van je verblijf in Killarney!

Muckross House gelegen op het kleine Muckross schiereiland tussen Muckross Lake en Lough Leane, twee van de meren van Killarney, van de stad 6 kilometer Killarney. In 1932 werd het door William Bowers Bourn en Arthur Rose Vincent gegeven aan de Ierse natie. Het werd daarmee het eerste Nationale Park in Ierland.

Ross Castle

Ross Castle - Killarney N.P.

Ross Castle, ook wel O’Donoghue Castle, is een kasteel nabij Killarney aan de rand van het meer Lough Leane in Killarney National Park, Ierland. Het is gebouwd aan het eind van de 15e eeuw door de lokale O’Donoghue clan.

Muckross House is een herenhuis, ontworpen door de Schotse architect William Burn, gebouwd in 1843 voor Henry Arthur Herbert en zijn vrouw, de aquarellist Mary Balfour Herbert.

De vijfenzestig kamers werden gebouwd in de Tudor-stijl. Uitgebreide verbeteringen werden uitgevoerd in de rond 1850 in de voorbereiding op het bezoek van Koningin Victoria in 1861. Er wordt gezegd dat deze verbeteringen voor de Queen’s bezoek een factor waren vanwege financiële moeilijkheden van de Herbert familie die resulteerde in de verkoop van het landgoed. In 1899 werd het gekocht door Arthur Guinness, 1st Baron Ardilaun die wilden het dramatische landschap behouden.

In augustus 1911, niet lang voordat de Eerste Wereldoorlog begon, werden Muckross House en zijn domein weer verkocht aan William Bowers Bourn, een rijke Californische mijnbouw magnaat. Hij en zijn vrouw gaf het door aan hun dochter Maud en haar man Arthur Rose Vincent als bruiloftsgeschenk. Het echtpaar woonde daar tot aan de dood van Maud’s in 1929.

In 1932 besloten haar ouders de heer en mevrouw Bournes en hun schoonzoon Arthur Vincent om Muckross House en zijn 11.000 hectare landgoed aan Ierland te geven en noemde het “Bourne-Vincent Memorial Park”. Het werd daarmee het eerste nationale park in de Republiek Ierland en vormden de basis van het huidige Killarney National Park. In latere jaren werd het park aanzienlijk uitgebreid door de overname van het land van de voormalige graaf van Kenmare’s landgoed.

Naast het natuurschoon is er natuurlijk nog veel meer te beleven in Killarney. Zo vind je er vele gezellige restaurants en pubs met live muziek, kleurrijke winkelstraatjes, vele sportmogelijkheden en prachtige stranden in de omgeving.

Killarney is één van de bekendste plaatsen van Ierland en ligt in County Kerry. Het is een schilderachtig stadje en het perfecte startpunt om de Ring of Kerry te rijden. Bezienswaardigheden in en rondom Killarney zijn: Ladies View, waar je een adembenemend uitzicht hebt over het Killarney National Park en Ross Castle een kasteel uit de 15e eeuw na Christus aan de rand van het meer Lough Leane.

• Cartograaf: Cartographics.nl
• Foto’s: Stefan Diemeer
• bron: Wikipedia, echtierland.nl en killarneynationalpark.ie

 

 

 

Deel dit nieuws item!