Ontario, Canada

De provincie ligt in het hart van Canada, met als hoofdstad Toronto. Ontario, dat zijn naam dankt aan het Ontariomeer, is economisch verreweg de belangrijkste provincie van het land. Ontario was in 1867 één van de vier originele provincies van de Confederatie Canada. Het is de enige provincie die aan de Grote Meren grenst. Van oost naar west meet de provincie zo’n 1690 km terwijl van noord naar zuid de provincie ongeveer 1730 km beslaat.

Canada-Ontariomeer

Hoewel Ontario niet direct aan zee grenst heeft het toch een totale kustlijn van zo’n 5000 km aan zowel de Grote Meren als de Hudsonbaai. Vier van de vijf Grote Meren grenzen aan Ontario – alleen het Michiganmeer ligt geheel in de Verenigde Staten.

Ontario heeft de grootste bevolking van alle provincies van Canada met, volgens de volkstelling van 2006, 12.686.952 inwoners. Alle grote steden van Ontario liggen in het zuiden van de provincie. De hoofdstad, Toronto telt bijna 2½ miljoen inwoners terwijl het stedelijke gebied meer dan 4 miljoen mensen telt ofwel zo’n 15% van de totale Canadese bevolking.

Niagarawatervallen

De watervallen behoren tot de grootste en bekendste watervallen ter wereld. De waterval bestaat uit drie delen: de Horseshoe Falls, de American Falls en de Bridal Veil Falls. Ze liggen op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada tussen de gelijknamige steden Niagara Falls in de Amerikaanse staat New York en Niagara Falls in de Canadese provincie Ontario. De steden zijn verbonden door de Rainbow Bridge, een brug over de rivier de Niagara, beneden de watervallen.

Het verval van de watervallen is niet groot, gemiddeld 60 meter totaal, maar de breedte en de hoeveelheid water die de Niagarawatervallen passeert, maken ze tot een spektakel. Aan de Amerikaanse kant is het mogelijk vlak bij het water te staan dat over de rand naar beneden valt. Vanaf de Canadese kant zijn niet alleen de American Falls maar ook de Horseshoefalls te bewonderen. De watervallen zijn vanaf het water van dichtbij te bekijken aan boord van de toeristenrondvaartboten Maid of the Mist en Hornblower.

Niagara falls

Toronto

Toronto is de grootste stad van Canada en de hoofdstad van de provincie Ontario. In 2005 had de stad een inwonertal van 2,6 miljoen waarmee het de vijfde stad van Noord-Amerika was, na Mexico-Stad, New York, Los Angeles en Chicago. In Groot-Toronto, oftewel het Greater Toronto Area, woonden ongeveer 5,3 miljoen inwoners. In het Engels worden de inwoners van Toronto Torontonians genoemd.

Toronto

Toronto is het economische centrum van Canada en is de belangrijkste stad van het land op het gebied van financiën, telecommunicatie, media, softwareontwikkeling en medische wetenschap. De CN Tower was tot 2007 het hoogste vrijstaande bouwwerk ter wereld op land.

‘Downtown’ (= het centrum van Toronto) is het meest dichtbevolkte deel van de stad. In het hart van het centrum ligt het financiële district met name aan Bay Street. In dit district bevindt zich een groot aantal wolkenkrabbers. Hier bevindt zich de grootste concentratie aan wolkenkrabbers in heel Canada, waaronder de First Canadian Place, Toronto Dominion Centre, Scotia Plaza, Royal Bank Plaza, Commerce Court en BCE Place. De stadsdelen Midtown en Uptown bevatten een aantal historische enclaves zoals Yorkville, Rosedale, Forest Hill en Casa Loma. Deze wijken bestaan met name uit grotere huizen, luxe appartementen en de daarbij horende diensten.

Toronto is een belangrijk internationaal centrum voor het zakenleven en bankwezen. Toronto heeft dan ook een groot aantal banken en brokers, vooral rondom Bay Street, het Canadese antwoord op Wall Street. De Toronto Stock Exchange is de op zes na grootste aandelenbeurs van de wereld. De vijf grootste banken van Canada hebben allen hun hoofdkantoor in Toronto gevestigd.

CN-Tower

De CN Tower (voluit: Canadian National Tower) is een toren in de Canadese stad Toronto die dienstdoet als zendmast en toeristenattractie. Met 553 meter was de toren tot 13 september 2007 het hoogste vrijstaande bouwwerk ter wereld op land, waarna hij werd gepasseerd door de Burj Khalifa. Er zijn diverse masten die wel nog hoger zijn, maar die worden met tuien in evenwicht gehouden.

CN Tower Toronto

Vanaf 1976 vormde hij lange tijd de hoogste tv-toren ter wereld, maar sinds de voltooiing van de Canton TV Tower in 2009 en de Tokyo Sky Tree in 2011 is hij nu de op twee na hoogste tv-toren van de wereld.

De toren is in 1976 gebouwd door de Canadese nationale spoorwegmaatschappij Canadian National Railway (CN) om aan te tonen waartoe de Canadese industrie in staat was. Toen CN bij haar privatisering in 1995 besloot zich enkel te richten op haar kerntaak (het rijden van goederentreinen) werd de toren afgestoten aan een federaal bedrijf dat staatseigendom beheert. Later is de toren geleased door TrizecHahn Corporation, een bedrijf dat de toeristenfaciliteiten uitbreidde.

Kingston

De stad is gelegen aan de oostkant van het Ontariomeer, waar de Saint Lawrencerivier in het meer uitmondt en de streek van de Thousand Islands begint. Het centrum van de stad is gelegen tussen de rivier Cataraqui in het oosten en de Little Cataraqui Creek in het westen.

 

Kingston

De samenstelling van de bevolking van Kingston verandert snel door het relatief grote aantal studenten en militairen van de Canadian Forces Base Kingston die er verblijven. Door de nabijheid van het Ontariomeer is het klimaat in Kingston minder extreem dan in sommige andere delen van Canada.

Prince Edward County

Prince Edward County is een schiereiland gelegen aan het Ontariomeer. Het is een vlak landschap, maar aan de rand van het meer zijn er ook kleine kliffen te vinden. De grootste plaats op het schiereiland is Picton, een leuk klein plaatsje met een rustiek centrum. Vanaf Picton kun je met de veerpont oversteken voor de richting Kingston.

Ten noorden van het schiereiland, bevindt zich de Bay of Quinte. In deze baai worden regelmatig zeilwedstrijden gehouden. Een hoge brug verbindt het schiereiland met de grotere plaats Belleville.

The County zoals de plaatselijke bevolking het ook wel kortweg noem heeft ook vele wijngaarden en proeverijen. Een van de bekendste is de Waupoos Estates Winery. Vlakbij Picton aan de oostzijde bij Glenora kun je heerlijk van het uitzicht genieten onder het genot van een drankje en een heerlijke lunch bij The Inn, naast het hoger gelegen Lake on the Mountain.

• kaarten: Cartographics.nl
• foto’s: Michel Verhoeks
• bron: Wikipedia Ontario, Wikipedia Toronto, Wikipedia Kingston

Deel dit nieuws item!