San Francisco

San Francisco is een stad in de Amerikaanse staat Californië en het hart van de gelijknamige Bay Area. Het is de vierde stad van Californië, na Los Angeles, San Diego en San Jose. Het is tevens de enige stad in Californië die samenvalt met een county: officieel heet ze City and County of San Francisco. De stad is een van de populairste toeristische steden ter wereld.

San Francisco,Calfornië,California,Alcatraz,plattegrond

Kenmerkend aan deze stad zijn haar steile heuvels, de frisse zomers en de mist. De bekendste symbolen van de stad zijn de Golden Gate Bridge, Alcatraz, Chinatown, de Transamerica Pyramid en de kabeltrams.

De stad ligt op een schiereiland aan de westkust van de Verenigde Staten. De stad ligt in de staat Californië, waar het de op drie na grootste stad is, gerekend naar inwonertal.

Golden Gate Bridge

De Golden Gate Bridge is een hangbrug over de zeestraat Golden Gate. De brug werd ontworpen door de Amerikaanse ingenieur Joseph B. Strauss. De bouw werd in ongeveer vier jaar voltooid en heeft zo’n 35 miljoen dollar gekost. De Golden Gate Bridge opende feestelijk op 27 mei 1937.

Voordat de brug gebouwd was, was de enige manier om de baai over te steken per veerboot. Een oversteek met deze veerboot duurde 20 minuten. Vele experts dachten dat het niet mogelijk was om een brug over deze baai te bouwen vanwege de sterke stromingen, ook was het water in het midden 102 meter diep.

De bouw van de brug is begonnen op 5 januari 1933. Tijdens de bouw van de brug zijn er 11 bouwvakkers omgekomen, voor hun veiligheid was er een net gespannen onder de brug, hier zijn in totaal 19 bouwvakkers door gered.

De kleur van de brug, international orange, is uitgekozen door Irving Morrow omdat deze goed te zien is in de mist die vaak bij de brug te vinden was. De brug wordt onderhouden door zo’n dertigtal schilders.

Kabeltrams

Kabeltram San FranciscoDeze tram is de laatste handbediende kabeltram die nog in gebruik is en staat tegenwoordig symbool voor de Californische stad.
Het transport van mensen en goederen over de steile heuvels gebeurde in een groot deel van de 19e eeuw nog via paardentrams. Zeker bij slecht weer, als de straten er nat bij lagen, gebeurden er ernstige ongevallen.

 

Toen Andrew Smith Hallidie  bij een ervan getuige was, begon hij na te denken over een beter vervoersysteem. Hij maakte daarbij gebruik van een uitvinding waarbij zijn vader betrokken was: de staalkabel. Op 2 augustus 1873 reed de eerste kabeltram over Nob Hill. Een maand later startte de eerste reguliere dienst, de Clay Street Line die de aanleiding was voor de hype die in de stad rond kabeltrams ontstond.

Alcatraz

De naam Alcatraz werd aan het eiland gegeven door Juan Manuel de Ayala, de eerste Spanjaard die het eiland ontdekte, in 1775. Hij bracht de baai in kaart, en noemde het eiland “La Isla de los Alcatraces,” wat te vertalen is als “het eiland van de pelikanen.

geschiedenis

Nadat Californië in Amerikaanse handen was gekomen en de Californische  goudkoorts begon, begon de United States Army onderzoek te doen naar de mogelijkheden om van Alcatraz een militaire vestiging te maken. In 1850 gaf president Millard Fillmore in nasleep van de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog officieel het bevel om van Alcatraz een militaire vestiging te maken. In 1853 werd onder toezicht van Zealous B. Tower begonnen met het bouwen van een militair fort. Het werk duurde tot 1858. Tegen het einde van dat jaar werd het eerste garnizoen van ongeveer 200 soldaten op het eiland gevestigd. Toen in 1861 de Amerikaanse Burgeroorlog uitbrak, werd het eiland geschikt gemaakt om als strijdlocatie te dienen.

Fort Alcatraz

Na de oorlog concludeerde het leger dat het fort en de bewapening van Alcatraz achterhaald waren door de vorderingen op het gebied van militaire technologie. Tussen 1870 en 1876 werden verschillende plannen uitgewerkt om het eiland te moderniseren, maar deze werden nooit voltooid. In plaats daarvan werd besloten Alcatraz een nieuwe bestemming te geven. In plaats van voor kustverdediging, zou het voortaan voor detentie worden gebruikt.

 

Op 12 oktober 1933 kwam de gevangenis in handen van de United States Department of Justice en werd het een federale gevangenis.

Sinds 1972 is Alcatraz een van de vele nationale parken onder beheer van de National Park Service en sinds 1973 is het eiland opengesteld voor publiek. Op Alcatraz staat de oudste nog werkende vuurtoren van de Amerikaanse Westkust.

Sillicon Valley

Sillicone Valley is een veelgebruikte benaming voor de zuidkant van San Francisco. In die regio zijn veel technologiebedrijven gevestigd, inclusief enkele van de grootste ter wereld. Oorspronkelijk verwees de term naar de grote hoeveelheid bedrijven die bezig waren met de productie en innovatie van silliciumchips, maar nu slaat de term op alle hightech bedrijven in het gebied.

Google-fietsen op de parkeerplaats van het gelijknamige bedrijf.

• kaarten: Cartographics.nl
• foto’s: Michel Verhoeks
• bron: Wikipedia

 

 

 

 

 

 

Deel dit nieuws item!