Washington DC

De hoofdstad van de Verenigde Staten is Washington DC. “D.C.” staat voor “District of Columbia”, het speciale federale district dat de hoofdstad omvat. Het District of Columbia is vernoemd naar een oude, poëtische naam voor de Verenigde Staten: Columbia (op zijn beurt afgeleid van Columbus).

Dit district behoort tot geen enkele staat, omdat men niet wilde dat een staat invloed op de hoofdstad kon uitoefenen. Gevolg daarvan is dat de inwoners van D.C. niet deelnemen aan de verkiezingen van het Amerikaanse Congres, want dat vertegenwoordigt immers de staten. Wel nemen ze deel aan de presidentsverkiezingen. Om verwarring met de staat Washington te voorkomen spreken de Amerikanen niet van Washington, maar van Washington, D.C., of kortweg D.C. De stad is genoemd naar de eerste president van de VS, George Washington, en ligt aan de Potomac.

Washington DC-plattegrond

Het District of Columbia bestond aanvankelijk uit verschillende plaatsen. Georgetown en Washington waren aparte steden en er was ook de County of Washington. Het gebied bleek moeilijk bestuurbaar en in 1871 werd door het Congres een wet aangenomen die deze gebieden alle onder de naam Washington samenvoegde. De grenzen waren vanaf dan gelijk aan die van het District of Columbia.

Capitool

Het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad is de zetel van de volksvertegenwoordiging van de Verenigde Staten, de wetgevende macht in de trias politica.

Washington DC- Capitool

In het Capitool zetelen zowel de Amerikaanse Senaat (vertegenwoordiging van twee senatoren per staat) als het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden (evenredige vertegenwoordiging naar grootte van de staat), tezamen het Congres genoemd.

Het Capitool is van het Witte Huis gescheiden door National Mall, om symbolisch de scheiding met de uitvoerende macht (de president) aan te geven. Het Capitool is een verwijzing naar de staatsmacht van het klassieke Rome, waar het Capitool de belangrijkste van de zeven heuvelen was en die de tempel van Juno herbergde, die daar over de Romeinse munt waakte.

Washington DC,Witte Huis,White House,President

 

In 1888 werd de bouw van het Washington Monument voltooid en hiermee begon een periode van verfraaiing van de stad. Vele monumenten en musea zouden worden aangelegd in de decennia die hierop volgden, veelal langs de National Mall waar thans de meeste musea van het Smithsonian Institution zijn gevestigd. Andere belangrijke monumenten waren het Lincoln Memorial en het Jefferson Memorial.

Washington DC,Abraham Lincoln

Union Station

Een belangrijk spoorwegstation aan de Columbus Circle. Het station is door Daniel Burnham ontworpen en werd op 27 oktober 1907 geopend en in 1908 geheel opgeleverd. Union Station is een van de drukste en bekendste locaties in de stad, met elk jaar meer dan 30 miljoen bezoekers.

• Cartograaf: Cartographics.nl
• foto’s: Michel Verhoeks
• bron: Wikipedia

Deel dit nieuws item!