Editie Fiets Actief (New Skool Media):
nummer 2/3 – 2020

In dit nieuwe nummer van Fiets Actief:

• Route op Ameland (uitknipkaart)
• Knooppuntenroute Linschoten (Groen Hart)
• Route langs de Groningse kust
Fietsen in Sauerland (Duitsland)
• Het fietsrondje van Thomas Tol,
• en meer …

In de bijgeleverde mini streekgids een route in België met startpunt in het centrum van Leuven.

Meer informatie:
Fietsactief.nl of Newskoolmedia.nl

In dit nummer van Fiets Actief een artikel over een fietsvakantie in een deel van Sauerland. Drie etappes rond de meren Möhnesee en Sorpesee met start in de Duitse plaats Soest.

Sauerland

Sauerland is een gebied in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen in Duitsland. Het is slechts drie uur rijden met de auto vanaf Utrecht. De streek bestaat niet alleen uit het bekende skioord Winterberg, maar heeft ook nog vele andere authentieke dorpjes en steden te bieden. Het Sauerland wordt ook wel “land der duizend bergen” genoemd. Het wordt gekenmerkt door groene valleien, heuvels, bossen en vele gezellige dorpjes met oude vakwerkhuizen.

Soest

De historische binnenstad van Soest met haar mooie skyline heeft een geschiedenis met meer dan 1000 jaar geleden. De historische gebouwen en kerken in de oude hanzestad Soest zijn zeker een bezoekje waard.

Soest is een middelgrote stad van meer dan 30.000 inwoners op de rand van het Sauerland. De stad vormt sinds een grootschalige gemeentelijke herindeling in 1969 samen met achttien dorpen en gehuchten een gemeente. De gemeente Soest heeft in totaal bijna 47.000 inwoners. Soest is gelegen in de vruchtbare Soester Börde, een cultuurlandschap dat de overgang vormt van het Sauerland in het zuiden en het Münsterland in het noorden.

Soest wordt al in 836 in een oorkonde vermeld, maar al uit de nieuwe steentijd zijn er sporen van bewoning gevonden. Rond 600 werd er zout gewonnen. Soest behoort samen met steden als Dortmund, Unna, Werl, en Erwitte tot een snoer van nederzettingen langs enerzijds talrijke waterbronnen en anderzijds de Hellweg, een belangrijke handelsweg.

• Cartografie: Cartographics.nl

• Bronnen:
Sauerland Wikipedia.nl, Sauerland.com
Soest (Duitsland) Wikipedia.nl, Sauerlandgids

Deel dit nieuws item!