Lingeroute 

De Lingeroute voert je op de fiets over slingerende dijken langs wuivende rietvelden, weelderige boomgaarden en pittoreske dijkdorpjes.

Met 70 kilometer is de Lingeroute een flinke fietsroute. De route volgt beide zijden van de Linge tussen Gorinchem en Geldermalsen. Onderweg fiets je door historische dijkdorpjes zoals Rumpt, Heukelum en Acquoy, dat vooral bekendstaat om zijn scheve kerktoren. Niet te missen is landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Ook loopt de route over de beroemde Appeldijk, bekend fietspad in de bloesemperiode (zie foto). 

Cartographics heeft voor de nieuwe folder, uitgegeven door TIP Leerdam Glasstad, de cartografie verzorgd. 

De Linge 

Al kronkelend stroomt de langste rivier van Nederland door het landschap. Met gezellige dorpjes en boomgaarden aan weerszijden van de Linge die uitnodigen om onderweg af te stappen. De rivier stroomt tussen Doornenburg en Gorinchem. In Gorinchem eindigt de Linge, waar het door middel van sluizen overgaat in de rivier de Merwede. historische dorpen en steden. 

Lingeroute
Lingeroute


Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt
 

De Heerlijkheid is gebouwd op de voormalige Norbetijnerabdij Marienweerd nabij de plaats Beesd. Na de Reformatie zijn de abdijgoederen aanvankelijk beheerd door Gedeputeerde Staten van het Kwartier van Nijmegen, die echter in het begin van de 18e eeuw tot verkoop besloten. In 1734 kwam Mariënwaerdt zo in handen van de familie Van Bylandt, waarbij het tevens de status van hoge heerlijkheid kreeg. Nakomelingen van deze familie zijn nog steeds eigenaren van het omvangrijke landgoed. 

Het landgoed is opengesteld voor publiek. Er is een landgoedwinkel, een trouw- en vergaderlocatie, een pannenkoekenhuis, een brasserie en mogelijkheid tot overnachten. 

Leerdam (glasstad) 

De stad ligt in het oostelijke gedeelte van de gemeente Vijfheerenlanden. Door haar veelzijdigheid stelt Leerdam niemand teleur. Voor cultuursnuivers zijn er verschillende musea, je kunt een rondvaart over de rivier de Linge maken of ontdek de geschiedenis van deze vestingstad tijdens een stadswandeling. Vanaf de 18e eeuw werd het stadsleven sterk beïnvloed door de glasfabriek en de houtindustrie. De huidige Glasfabriek Leerdam is internationaal bekend als de Royal Leerdam. 

Lingeroute

_

• Cartografie: Cartographics.nl
• Meer info: www.leerdamglasstad.nl
• Foto: Michel Verhoeks

Deel dit nieuws item!